Sigurnost hrane: EU neće pristati na ustupke

Nekoliko američkih kongresmena kazalo da neće prihvatiti sporazum, ako on ne osigura otvorenija tržišta za američki agrobiznis (Al Jazeera)

Visoki europski dužnosnik poručio je europskim potrošačima kako se ne moraju brinuti da će Sjedinjene Američke Države moći izvoziti kloriranu piletinu i govedinu tretiranu hormonima u Europu, kada na snagu stupi novi sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini, o kojemu se upravo vode pregovori, prenose europski mediji.

“Glede sigurnosnih standarda, za hranu neće biti ustupaka. Hormoni su zabranjeni, postoji strog režim za genetski modificirane organizme i to neće nestati”, rekao je Ignacio Garcia Bercero, glavni europski pregovarač za sporazum sa SAD-om, novinarima u Berlinu, prenosi EUobserver.

Istaknuo je da se strogi europski režim za kontrolu kemikalija, također, neće mijenjati, jer se “uzajamno priznanje” sigurnosnih standarda primjenjuje samo kada su standardi “kompatibilni”, prenosi Hina.

‘Pregovori profesionalni’

Napomenuo je kako su pregovori s američkim dužnosnicima “profesionalni” i kako je prirodno da američke tvrtke žele zaštititi svoje interese.

“Postoje mišljenja u Njemačkoj da će naše vrijednosti biti ugrožene. To se nipošto neće dogoditi”, rekao je.

Neke nevladine organizacije, međutim, u to ne vjeruju.

Pia Eberhardt iz organizacije Corporate Europe Observatory ističe kako je nekoliko američkih kongresnika kazalo da neće prihvatiti sporazum, ako on ne osigura otvorenija tržišta za američki agrobiznis, uključujući “odbacivanje nekih sigurnosnih standarda za hranu”.

Bercero je, također, odbacio kritike zbog nedovoljne transparentnosti pregovora sa SAD-om.

Izvor: Agencije