Šiitske milicije regrutiraju djecu

Šiitske milicije u Iraku koje se bore protiv skupine Islamska država Irak i Levant, u svoje redove primaju i djecu od 13 godina.

U proteklih nekoliko mjeseci Vladinim trupama su se pridružili sunitski i kršćanski borci lojalni Vladi u Bagdadu.

Međutim, uporaba ovih jedinica i dalje je sporna, a ljetni kampovi za mladež brinu organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Mladi regruti uče taktiku na bojnom polju u bazi jedne od šiitskih milicija u Amerliju, sjeverno od Bagdada.

Smrtonosne vještine lakše se uče noću, kada temperature padnu. U ljetnim kampovima diljem Iraka obučavaju se za borbena djelovanja.

Tinejdžeri su se odazvali pozivu najvišeg vjerskog autoriteta u Iraku, duhovnog šiitskog vođe Alija Sistanija. Ovdje nije riječ samo o obuci iz oružja i preživljavanju na bojištu – ovdje se mladež indoktrinira, kako bi vjerovala da se bori za ispravnu stvar.

Taktika i doktrina

“Odazvali smo se pozivu naših šiitskih autoriteta da branimo našu zemlju od terorista. Obučavamo se da koristimo oružje, učimo taktiku i prvu pomoć, a učimo i o našoj islamskoj doktrini”, kaže 16-godišnji regrut Mohammed Ismael.

Iz videosnimki ISIL-a vidi se da i oni koriste kombinaciju vojne taktike i indoktrinacije. Obje strane duboko su uvjerene u svoje argumente  obje tvrde da su u pravu.

Ali, nisu svi regruti podložni indoktrinaciji. Hamzah Nahee je 20-godišnji regrut. No, to nije njegovo pravo ime. Zamolio je da ostane anoniman. On je ljutit na šiitsku miliciju, kojoj se pridružio zbog onoga što je iskusio. Zabrinut je da bi njegova obitelj ili on mogli biti napadnuti zbog razgovora s ekipom Al Jazeere.

“Branimo našu svetu zemlju, dok se neki skrivaju. Gdje su sinovi političara? Većina ih živi u inozemstvu, na sigurnom. Neka se vrate da i oni brane našu državu. Bio sam na ratištu u blizini Fallujaha. Moj je prijatelj teško ranjen snajperskim hicem ISIL-a, a umro je nekoliko dana kasnije. Moja obitelj mi nije dala da se vratim na ratište. Više se ne želim boriti, jer sam vidio kako mnogi mladići uzalud ginu, dok mnogi koji ne brane svoju državu žive ugodno”, kaže Hamzah.

Saddamovi ‘mladi lavovi’

Mnogi ovdje su bijesni na Iračane koji se ne bore, jer smatraju da isključivo milicije, pogotovo šiitske milicije, vode glavne borbe protiv ISIL-a. Gubici milicija su veliki.

SAD po zakonu ne može isporučiti oružje režimima koji regrutiraju maloljetne vojnike. Iako izravno ne podržavaju milicije, SAD podržava iračke oružane snage koje podržavaju milicije.

“Oni koji kritiziraju milicije tvrde da u svoje redove primaju vrlo mlade regrute da nadomjeste gubitke na frontu. Zapovjednici milicija demantiraju ove optužbe. Ovo svakako nije nova pojava. I bivši irački diktator Saddam Hussein je u borbu slao mlade regrute, koje je zvao ‘mladi lavovi’. U Iraku smatraju da je to nastavak tradicije i jedan od načina da mladi pokažu lojalnost svojoj državi u borbi protiv ISIL-a”, izvještava iz Bagdada reporter Al Jazeere, Imran Khan.

Izvor: Al Jazeera