Šiitski dobrovoljci štite iračka svetišta

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), zauzela je jedini preostali granični prelaz između Sirije i Iraka koji su kontrolirale vlasti te dvije zemlje, izvještava iz Bagdada reporterka Al Jazeere, Zeina Khodr.

Neki od šiitskih boraca bit će poslani u sunitske dijelove Iraka kako bi se borili protiv ISIL-a.

Drugi će ostati kako bi štitili Nuhajb, grad koji ima strateški značaj, a koji je ISIL još ranije pokušavao zauzeti.

Pripadnici šiitskih jedinica ne bore se samo za teritoriju. Cilj im je zaštititi puteve koji vode iz pokrajine Anbar prema južnom Iraku i spriječiti ISIL da dođe do šiitskih svetišta u susjednim pokrajinama Kerbeli i Nedžefu.

“Dobrovoljno sam se prijavio kako bih štitio naša svetišta. Ne želimo da ISIL nastavi napredovati i ugrozi ih”, kaže Hadi Mohammed, pripadnik šiitske jedinice.

Kontroverzna odluka

Odluka o slanju šiitskih jedinica u većinski sunitsku pokrajinu Anbar bila je kontroverzna, ali vlada nije imala izbora, jer su državne snage slabe, a pokušaji da se formira jedinstvena vojska bezuspješni.

Nuhajb je prolaz ka većinski šiitskoj pokrajini Kerbeli.

Također, leži na raskršću puteva koji vode ka jugu i Saudijskoj Arabiji, te ka sjeveru i glavnom gradu Anbara Ramadiju, gdje se nalaze autoputevi prema Bagdadu te susjednim zemljama Jordanu i Siriji.

ISIL je zauzeo posljednji granični prijelaz između Sirije i Iraka. Kontroliše veći dio te granice, a borci te oružane grupe slobodno se kreću između dvije zemlje.

“Sjedinjene Američke Države, koje predvode koaliciju protiv ISIL-a, omalovažavaju njihove uspjehe. Predsjednik Obama opisao je gubitak teritorije kao taktički poraz i insistira da rat nije izgubljen. Ali mnogi se ne slažu. ISIL je u sedam dana osvojio dva grada – Ramadi u Iraku i Palmiru u Siriji. Ramadi se nalazi 100 kilometara od glavnog grada Bagdada i posljednji je veći grad na putu do njega”, izvještava Zeina Khodr.

Ofanziva ISIL-a

A Palmira se nalazi 150 kilometara od pokrajine Homs u centru Sirije, te na raskrsnici koja ima strateški značaj za opstanak sirijskog režima.

Vlada je posljednjih godina ulagala mnogo resursa u zauzimanje Homsa od opozicije. Ako tu izgubi, Damask i priobalno područje bit će u opasnosti.

Ali, za sada, ISIL kontrolira teritoriju između Palmire i Ramadija.

U Iraku, borbu protiv te grupe predvode šiitske jedinice. U Siriji, koalicija predvođena SAD-om ne priznaje legitimitet vlade. Također, nema partnera na terenu.

Proteklih mjeseci, ISIL je bio u defanzivi. Ali jasno je da se to sada promijenilo.

Izvor: Al Jazeera