Sijera Leone: Preminuo sedmi ljekar od ebole

Zapadna Afrika se suočava s najsmrtonosnijom epidemijom ebole ikada (Getty Images)

Jedan doktor iz Sijera Leonea zaražen virusom ebole preminuo je u utorak, čime se broj doktora umrlih od posljedica epidemije u toj afričkoj državi popeo na sedam, izjavili su lokalni medicinski zvaničnici, a prenijele su agencije.

Medicinski radnik iz bolnice Hastings, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za agenciju Reters da je doktor Moses Kargbo, zaražen ebolom, preminuo poslije podne.

Kasnije je ove navode potvrdio doktor Amara Jambai iz Ministarstva zdravstva Sijera Leonea za agenciju AP.

Kargbo je penzionirani ljekarski zvaničnik Ministarstva zdravstva, a od pojave ebole u ovoj državi radio je kao volonter na sprečavanju širenja virusa u državnoj bolnici centralnog distrikta Tonkolili, u prijestonici Fritaunu.

Najsmrtonosnija epidemija

Dan ranije od posljedica ebole u Sjedinjenim Američkim Državama je preminuo doktor Martin Salia, hirurg koji je u tu državu, odnosno u saveznu državu Nebraska, prebačen iz Sijera Leonea proteklog vikenda, zbog uznapredovalog stadija bolesti.

Zapadna Afrika se suočava s najsmrtonosnijom epidemijom ebole ikada.

Od ove bolesti je umrlo više od 5.100 ljudi, a zaraženo blizu 15.000, uglavnom u najteže pogođenim državama, Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

Izvor: Agencije