Sijera Leone uveo vanredno stanje zbog ebole

U Liberiji je od ebole umrlo 129 od 249 zaraženih ljudi (Reuters)

Nakon oštrih mjera Liberije u borbi protiv širenja virusa ebole i predsjednik Sijera Leonea Ernest Bai Koroma proglasio je izvanredno stanje u javnom zdravstvu, kako bi se suzbila smrtonosna epidemija.

Predsjednik Koroma je potvrdio kako će epicentri epidemije na istoku zemlje biti stavljeni u karantenu i da će tražiti od snaga sigurnosti da poduzmu adekvatne mjere, prenose mediji.

Samo u toj državi od ukupno 672 osobe preminule u zapadnoj Africi virus ebole ubio je 224 ljudi.

Među njima je i dr. Sheik Umar Khan, koji je predvodio borbu u Sijera Leoneu protiv smrtonosnog virusa.

U okviru novih mjera na suzbijanju virusne hemoragične groznice putnici na aerodromima morat će prati ruke dezinfekcijskim sredstvom i mjerit će im se tjelesna temperatura, najavljeno je iz ureda predsjednika.

Koroma je potvrdio kako će, zbog epidemije ebole, otkazati posjet Washingtonu radi sudjelovanja na američko-afričkom summitu idućeg tjedna.

Zatvorene škole u Liberiji

Liberija je prethodno odlučila „bez iznimke“ zatvoriti svoje škole u pokušaju zaustavljanja širenja epidemije ebole, koja hara u toj i u susjednim zemljama na zapadu Afrike, potvrdila je liberijska predsjednica Ellen Sirleaf Johnson.

„Sve škole moraju poštovati odluku o zatvaranju dok se očekuju nove smjernice Ministarstva prosvjete. Sve tržnice na područjima uz granicu sa Sijera Leoneom, Gvinejom i Obalom Bjelokosti također su primile zapovijed da budu zatvorene do drukčije odluke“, rekla je predsjednica u govoru na nacionalnoj televiziji.

Istovremeno je najavila da će Liberija, gdje je od ebole već umrlo 129 od 249 zaraženih ljudi, izdvojiti pet milijuna dolara (više od 3,7 milijuna eura) kao „početni doprinos“ u regionalnoj borbi s ebolom.

Liberija graniči s dvjema najteže pogođenim zemljama, Gvinejom i Sijera Leoneom.

Dosad umrle 672 osobe

Epidemija je izbila početkom godine u Gvineji, nakon čega se proširila u Liberiju i u Sijera Leone, tri susjedne zemlje koje su do 23. srpnja zabilježile 1.201 oboljelu osobu, među kojima su umrle 672, navodi se u posljednjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američka volonterska udruga Mirovni korpus (Peace Corps) objavila je u srijedu da se povlači iz Liberije, Sijera Leonea i Gvineje zbog epidemije virusa ebole koji se širi zemljama zapadne Afrike.

Američka agencija dodaje u priopćenju da je to privremena odluka i da će naknadno obavijestiti javnost kada će se vratiti u te tri zemlje, u kojima je imala 340 volontera.

Organizacija Liječnici bez granica upozorila je da je virus sada izvan kontrole i da postoji „stvarna opasnost od njegova širenja u druge zemlje“.

Raste zabrinutost zbog ebole

Dok se ebola širi u zapadnoj Africi, raste zabrinutost u ostatku svijeta, jer stručnjaci ocjenjuju kako nije nemoguće da neki od velikog broja zrakoplova koji lete svjetskim nebom donese iz Afrike smrtonosni virus, prenose agencije.

Europska unija smatra kako nije vjerojatno da će virus stići u Europu, ali kaže da ima opremu kojom bi ušla u trag i tretirala bolesne.

„Ne može se isključiti mogućnost da neki slučaj dođe do Europe, ali EU ima načine da otkrije i brzo zaustavi epidemiju. Jedan je sumnjivi slučaj bio otkriven u Valenciji, u Španjolskoj. Pokazao se na kraju negativnim, ali je pokazao i to da sustav funkcionira“, rekao je izvor u Bruxellesu.

Sistem uzbunjivanja

EU ima sustav uzbunjivanja, a sve zemlje bolničku infrastrukturu specijaliziranu za takve slučajeve, no problem je, kako upozoravaju odgovorni, „što nitko ne zna koliko će trajati epidemija“.

Europska komisija u srijedu je odlučila dati dodatna dva milijuna eura pomoći, kako bi se pokušalo stati ukraj epidemiji i pružiti pomoć zajednicama koje su pogođene tim smrtonosnim virusom, čime je svoju pomoć podignula na ukupnih 3,9 milijuna eura.

U povijesti je poznato da je virus ebole „izašao“ iz Afrike samo jednom, 1994. godine, kada se švicarska zoologinja zarazila pri obdukciji na čimpanzi. 

Prebačena je u Švicarsku na liječenje i oporavila se, a nije zarazila nikog. 

Izvor: Agencije