Silovanje u Somaliji bez kazne

Organizacije za zaštitu žena zahtijevaju djelotvornu borbu protiv seksualnog nasilja u Somaliji. Brojne žene Somalije su raseljene tokom dva desetljeća sukoba, koji ih je učinio posebno ranjivim,

Šesnaestogodišnja Hamdi Mohammed Hassan je oteta dok je kupovala namirnice za svoju porodicu. Silovala su je četverica muškarca. Počinioci su osuđeni na 10 godina zatvora, ali su pušteni nakon samo dva mjeseca.

“Oni i dalje dolaze u našu kuću i vrijeđaju nas skoro svaki dan. I dalje nas muče. Ja sam zatvorenik u kući, a oni uživaju na slobodi”, kazala je ona.

Silovatelji napadaju noću

Učenicu Iqru Osman je otela grupa muškaraca u autobusu, nakon čega su je silovali. Njeni napadači su osuđeni na 15 godina zatvora. Pušteni su samo nekoliko dana nakon presude.

“Nisam znala da je moj klan toliko omalovažavan. Rekli su mi da ništa ne mogu uraditi, jer dolazim iz malog klana. To što su i dalje na slobodi dokazuje da je tako”, rekla je ona.

Bez odgovarajućih prihvatilišta, žene koje žive u brojnim kampovima za interno raseljene osobe u Mogadišu ne mogu se zaštititi od oružanih silovatelja, koji napadaju noći.

“Seksualno nasilje je i dalje rašireno u kampovima za raseljene osobe. Ipak, većina žrtava ne želi prijaviti silovanje, jer se obično izlažu dugom, kompliciranom i ponižavajućem postupku, a na kraju kojeg teško mogu očekivati osuđujuću presudu”, javlja Mohammed Adow, novinar Al Jazeere.

Lokalna dobrotvorna organizacija Centar za razvoj žena Somalije vodi prihvatilište za žrtve silovanja. U njemu pružaju terapiju i pravnu pomoć žrtvama.

“Pravosuđe je slabo i ne provodi postojeće zakone. Ono služi samo onima koji plaćaju mito”, kazala je Amina Arale iz ovog centra.

‘Zločin protiv morala’

Predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud insistira da je stopa seksualnog nasilja u padu.

“Nasilje nad ženama se drastično smanjilo. Trenutno procesuiramo manji broj predmeta koji su na sudu. Somalija će uložiti dodatne napore u izgradnji objekata i institucija koje žrtvama pružaju podršku”, rekao je on.

Prema somalijskom zakonu, silovanje se tretira kao zločin protiv morala, a ne kao seksualni napad. Nasljeđe je to kolonijalne ere 30-ih godina prošlog stoljeća. Ipak, sudske kazne se ne provode. Žrtve tvrde da se ni one ni krivično djelo ne uzimaju ozbiljno. Zahtijevaju promjene zakona i temeljne promjene u odnosu prema silovanju.

Izvor: Al Jazeera