Simbol revolucije u borbi protiv represije

Policajac Ibrahim Mubarak pucao je namjerno dva puta u Esminu desnu nogu

Piše: Abdul Rahman Ebu Gheit

KAIRO – Esma Jamal (19), studentica na Institutu za socijalni rad u Aleksandriji, postala je novi simbol egipatske revolucije, nakon što su aktivisti na društvenim mrežama podijelili njenu sliku na kojoj pokazuje simbol Rabi'e sa četiri podignuta prsta, poslije operacije amputacije noge u jednoj od bolnica u Aleksandriji, pa je tako dobila nadimak “leptir revolucije”.

“Učestvovala sam u demonstracijama protiv vojnog udara 28. novembra u mjestu Sidi Bishr u Aleksandriji, međutim, pripadnici snaga sigurnosti i baltadžije [naoružane bande] napali su povorku. Prilikom pokušaja da pobjegnem, policajac po imenu Ibrahim Mubarak pucao je u moju desnu nogu. Nakon toga sam pala na zemlju.

Pokušala sam pobjeći od policije, no policajac se okrenuo prema meni i ispalio drugi hitac u moju povrijeđenu nogu, rekavši: ‘Napravit ću od tebe invalida, kako više ne bi učestvovala na demonstracijama.’ Zatim me je baltadžija po imenu Ali Zabady počeo udarati po ranjenoj nozi, dok nisam izgubila svijest”, prisjeća se Esma.

Pojašnjava kako je imala tri operacije, da joj je amputirana noga iznad koljena te naglašava kako neće pokretati tužbu, jer protivnici vojnog udara nemaju nikakva prava u Egiptu, ali je i sretna “što je njena noga otišla u raj prije nje.”

U Egiptu je ubijeno najmanje 70 žena, više od 2.000 ih je uhapšeno, 51 je i dalje u pritvoru, potvrđeno je više od 20 slučajeva silovanja i na hiljade drugih prekršaja.

“Mi smo generacija odgajana na slobodi i borbi na Božijem putu i nećemo dozvoliti nikome da nam ukrade januarsku revoluciju”, kaže, naglasivši da će i dalje učestvovati u demonstracijama, sve dok ne obore vojni udar.

Oličenje nasilja

Sarah Hussein, članica pokreta “Žena protiv vojnog udara”, kaže kako je Esma Jamal jasan primjer i oličenje “ustrajnosti egipatske žene i jasan pokazatelj represije i nasilja koje snage sigurnosti čine prema ženama u Egiptu.”

Sarah ističe kako se Egipćanke suočavaju s najozbiljnijim i najopasnijim valom sistematskog nasilja koje provodi sadašnji režim.

Ubijeno je najmanje 70 žena, više od 2.000 ih je uhapšeno, 51 žena je i dalje u pritvoru.

Potvrđeno je više od 20 slučajeva silovanja i na hiljade drugih prekršaja.

“Egipatska historija bit će nemoćna da opiše brutalnost zločina koje je počinio trenutni režim nad ženama i koji je prekršio sve duboko ukorijenjene egipatske običaje, što će biti direktan uzrok njegovog pada”, kaže Sarah Hussein.

Prema njenim riječima, studentice na fakultetima najviše su izložene nasilju i zločinima protiv žena u Egiptu te postoje videosnimci koji dokumentiraju desetke slučajeva odvlačenja i hapšenja djevojaka na univerzitetima.

Sarah Hussein kritizirala je Nacionalno vijeće za žene i Nacionalo vijeće za materinstvo i djetinjstvo ne samo zbog ignoriranja tih zločina, nego i njihovog opravdavanja u većini slučajeva.

Stoga je uputila poziv Ujedinjenim narodima i međunarodnim organizacijama da prekinu saradnju s ove dvije organizacije, naglasivši da pokret “Žena protiv vojnog udara” nastavlja s radom sve dok se ne svrgne vojni udar i kazne počinitelji zločina.

Izvor: Al Jazeera