Simsek: Turska više ne može insistirati na rješenju bez Assada

Turski zvaničnici i dalje smatraju da je Assad direktno kriv za patnje sirijskog naroda (EPA)

Turska je do sada smatrala da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne može biti dio rješenja sukoba u Siriji. Zamjenik turskog premijera izjavio je u Davosu da to više nije tako.

“Kad je riječ o našem stavu prema Assadu, mislimo da su patnje i tragedije sirijskog naroda poznate. Krivica je isključivo na njemu, ali moramo biti pragmatičniji i realističniji. Činjenice na terenu su se drastično promijenile i Turska više ne može insistirati na rješenju bez Assada jer to nije realno”, kazao je Simsek u izjavi za svjetske televizijske mreže u Davosu.

Te njegove riječi prenijele su brojne agencije, među kojima i ruska agencija Sputnjik.

Potom je iz Ureda zamjenika turskog premijera saopćeno kako Simsek nije izjavio kako “Turska ne može insistirati na sporazumu bez Assada” te da je to stav ruske agencije.

U saopćenju iz Ureda zamjenika turskog premijera navedeno je kako je Simsek prisustvovao 47. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, gdje je govorio na panelu “Sirija i Irak: Okončanje nesporazuma”.

“Zamjenik premijera Mehmet Simsek je na postavljeno pitanje jasno kazao kako je Assad razlog tragedije u Siriji, da nije moguće internalizirati jedno rješenje koje uključuje Assada, da SAD nije uradio ono što ih je sljedovalo, da su Rusija i Iran promijenili stanje na terenu i da se u narednom periodu treba fokusirati na primirje i zaštitu ljudskih života”, navedeno je u saopćenju.

Naglašeno je kako je ruska novinska agencija ovu temu izvukla iz konteksta i nastojala stvoriti percepciju da je zamjenik premijera Turske kazao kako “Turska više ne može insistirati na rješenju bez Assada”.

Lavrov: Ostvaren je napredak u Siriji

Istovremeno, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručuje kako je u procesu rješavanja sirijske krize ostvaren pozitivan napredak.

Lavrov je u Moskvi izjavio kako je “sada svako prihvatio da se sirijska kriza riješi na način općeg nacionalnog dijaloga i jednog puta, ali i na osnovu odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

“Za rješavanje krize ostvaren je pozitivan napredak. Zbog toga, pregovore koji će biti održani u Astani smatramo vrlo bitnim doprinosom u pripremanju parametara za sveobuhvatnije političko rješenje, kao i za održavanje većeg sastanka u Ženevi, idućeg mjeseca”, rekao je Lavrov. 

Izvor: Agencije