Sin izraelskog premijera privremeno blokiran na Facebooku

Palestinski novinari i aktivisti dugo su optuživali društvene mreže kao što je Facebook za dvostruke standarde (AP)

Facebook je privremeno blokirao stranicu sina izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, nakon što je pozvao “sve muslimane da napuste Izrael”. 

Nakon posljednjih nemira u kojima je ubijeno pet Palestinaca i tri Izraelca, uključujući dva vojnika, Yair Netanyahu je na Facebooku pozvao da se “izbace” Palestinci. 

“Da li znate gdje nema napada? Na Islandu i u Japanu gdje slučajno nema muslimana”, napisao je. 

U drugoj objavi, napisao je da postoje samo dva moguća rješenja za mir, ili da “svi Jevreji napuste Izrael ili svi muslimani da odu”.

“Draža mi je druga opcija”, dodao je 27-godišnjak, koji se suočio sa optužbama da je odrasli čovjek koji živi u rezidenciji premijera iako nema zvaničnu ulogu u državi, ali su mu dodijeljeni tjelohranitelji i vozači. 

Facebook je obrisao njegove objave u kojima je također pozvao i na “osvetu zbog smrti dva izraelska vojnika”. 

Yair Netanyahu nakon toga je kritikovao društvenu mrežu na Twitteru, nazivajući je “diktaturom misli”. Facebook je odblokirao njegov profil nakon 24 sata. 

‘Dvostruki standardi’

Palestinski novinari i aktivisti dugo su optuživali društvene mreže kao što je Facebook za dvostruke standarde kada provode svoje politike, pogotovo u izraelsko-palestinskog kontekstu. 

Prošle godine, The Intercept je objavio izvještaj u kojem je otkrio da Facebook briše sadržaj i blokira korisnike po naredbama izraelskih i američkih vlasti. 

Deseci palestinskih novinara okupili su se u martu ispred ureda UN-a u Gazi kako bi protestvovali protiv prakse blokiranja palestinskih profila na Facebooku, nazivajući to “kršenjem slobode mišljenja i izražavanja”. 

“Facebook je blokirao približno 200 palestinskih naloga prošle godine, i još 100 od početka 2018. godine”, objavio je Salama Maarouf, glasnogovornik Hamasa, grupe koja upravlja Pojasom Gaze. 

Dodao je da 20 posto izraelskih profila “otvoreno poziva na nasilje nad Palestincima”, bez ikakvih posljedica. 

U aprilu je Arapski centar za razvoj socijalnih medija saopćio da je cyber jedinica u izraelskoj vladi zvanično navela da je Facebook prihvatio 85 posto vladinih zahtjeva da se obriše sadržaj, profili ili stranice Palestinaca u 2017. godini. 

“Ovakvo izraelsko nadgledanje i kontrola palestinskog digitalnog sadržaja na socijalnim medjima postao je alat za masovna hapšenje i kršenja ljudskih prava”, pisalo je u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije