Sin izraelskog premijera uvrijedio Tursku na Instagramu

Na Instagram profilu Yaira Netanyahua objavljena je ilustracija turske zastave, preko koje je ispisana vulgarna poruka (EPA)

Yair Netanyahu, sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, objavio je na društvenoj mreži Instragram ilustraciju kojom je uvrijedio Tursku, prenosi Haaretz.

Na njegovom Instagram profilu objavljena je ilustracija turske zastave, preko koje je ispisano “F*ck Turkey”.

Suradnici izraelskog premijera su odgovorili kako je “Yair Netanyahu privatna osoba, kao i njegov nalog na Instagramu”.

Izraelske novine ocijenile su to kao nastavak nesuglasica između Izraela i Turske koji su uslijedili nakon ubojstva 62 Palestinca i ranjavanja njih više od 3.000 u Pojasu Gaze. Kao reakciju na aktivnosti izraelske vojske, službena Ankara protjerala je veleposlanika Izraela, nakon čega je sličnim mjerama uzvratio i Tel Aviv.

Sigurnosna provjera izraelskog ambasadora

Prethodno je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo jedinog preostalog turskog diplomatu u Izraelu na razgovor u znak prosvjeda zbog sigurnosne provjere izraelskog veleposlanika u Turskoj čemu je bio podvrgnut kada je napuštao tu zemlju.

Turska je naložila izraelskom veleposlaniku Eitanu Naehu da napusti Tursku na neodređeno vrijeme, dan nakon smrtonosnih događanja u Pojasu Gaze.

No, izraelske vlasti negodovale su zbog, kako je navedeno, “nedoličnog tretmana” protjeranog veleposlanika nakon što je prikazan na turskoj TV-postaji kako ga pred javnošću pregledaju pripadnici aerodromskog osiguranja.

Praćen osobnim osiguranjem, Naveh je snimljen kako prolazi sigurnosnu provjeru na aerodromu Ataturk.

Prepucavanje Erdogana i Netanyahua na Twitteru

Naveh je na poziciji veleposlanika kraja 2016. godine nakon ranijeg dogovora dvije države o pomirenju kojim je okončan spor zbog smrtonosnog upada izraelskih komandosa na turski humanitarni brod 2010. godine.

U međuvremenu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio Izrael za “državni teror” i “genocid” zbog ubojstava u Gazi.

Odgovorio mu je Netanyahu objavom na Twitteru u kojoj je na hebrejskom poručio da je turski čelnik, kao vodeći pristalica Hamasa, “nesumnjivo stručnjak za teror i pokolj”.

“Netanyahu je premijer države aparthejda, koja je okupirala zemlju bespomoćnog naroda za više od 60 godina kršenja UN-ovih rezolucija. Na rukama ima palestinsku krv i ne može sakriti zločine tako što napada Tursku”, odgovorio je Erdogan na istoj društvenoj mreži.

Izvor: Al Jazeera i agencije