Sin Muhammada Alija: Ne osjećam se sigurnim u SAD-u

Muhammad Ali Jr. očekuje da će takva praksa biti nastavljena sve dok u Bijeloj kući bude sjedio Donald Trump (Anadolija)

Muhammad Ali Jr., sin legendarnog boksera Muhammada Alija, izjavio je da jest Amerikanac, ali da se nakon nedavnog privođenja i ispitivanja zbog vjerskog identiteta više ne osjeća sigurnim u Sjedinjenim Američkim Državama.

U intervjuu za agenciju Anadolija mlađi Ali i njegova majka Khalilah Camacho Ali otkrili su detalje o privođenju i dvosatnom zadržavanju na aerodromu Fort Lauderdale sjeverno od Miamija, koje su pretrpjeli 7. februara pri povratku s Jamajke.

“Tokom pasoške kontrole pitali su me kako se zovem i ja sam rekao da sam Muhammad Ali Jr. Uslijedilo je pitanje ‘ko mi dade takvo ime’, a ja sam kazao da su mi ime dali roditelji. Potom su me pitali za vjeru, a ja sam, ne skrivajući iznenađenost pitanjima, kazao da sam musliman. U nevjerici su me priveli u drugu prostoriju, u kojoj su me sat i 45 minuta ispitivali u vezi s mojom vjerskom pripadnošću. Na kraju su mi, bez izvinjenja, kazali da sam slobodan i da mogu ići”, kazao je 44-godišnji Ali Jr.

‘Kao na dženazi mog oca’

Ističući kako je takav odnos prema njemu klasično kršenje njegovih ljudskih prava, Ali Jr. rekao je kako očekuje da će takva praksa biti nastavljena sve dok u Bijeloj kući bude sjedio predsjednik Donald Trump.

“Tokom tog incidenta nisam znao šta da mislim i radim, osjećao sam se baš kao na dženazi mog oca. Da je moj otac živ, sigurno bi mi rekao da dignem svoj glas kao musliman i branim Ustav svoje zemlje. Ja jesam Amerikanac, ali se više ovdje ne osjećam sigurnim i spokojnim. Pitati za vjersku pripadnost kršenje je vjerskih prava i to je kršenje Ustava. To mora prestati”, rekao je Ali Jr.

Izrazivši bojazan da bi ponovo mogao biti privođen kada se bude vraćao u SAD sa hadža, Ali Jr. rekao je da se pita namjerava li Trumpova administracija deportirati sve američke muslimane.

I njegova majka Khalilah rekla je da su službenici tokom pasoške kontrole na aerodromu i nju pitali slična pitanja, a da su nju priveli u drugu sobu i odvojili od sina.

“Rekla sam im da sam supruga Muhammada Alija, a oni su me pitali odakle sam. Rekla sam da sam rođena u Chicagu, a oni su pitali jesam li muslimanka. Prvo sam rekla da je to zadiranje u moju privatnost, a potom sam rekla da sam muslimanka. Nastavili su me ispitivati, a ja sam, iznenađena, pokušavala shvatiti zašto to rade. Nisam ni pomislila na nove mjere i zabrane za muslimane”, rekla je Khalilah.

Naglasivši da je islam vjera mira i tolerancije i da se ne smije dovoditi u vezu s terorizmom, Khalilah je kazala kako nijedna vjera ne uči ljude da ubijaju i da bi američka vlast trebala progoniti kriminalce i zločince, a ne nevine ljude.

‘Ali bi nokautirao Trumpa’

Na pitanje kako bi Muhammad Ali danas postupio da je živ Khalilah je dala zanimljiv odgovor: “Otišao bi u Bijelu kuću i nokautirao Trumpa”, kazala je.

Advokat porodice Ali Chris Mancini rekao je da dobijaju poruke podrške muslimana iz svih dijelova SAD-a, ali i da je najtužnije što se ljudi u zemlji koja ustavom garantira vjerske slobode moraju pitati “da li da lažem i krijem svoj muslimanski identitet?”

“Vlada će nastaviti tu praksu. Trump na javnim nastupima tvrdi da se ne radi o ograničavanju sloboda muslimana, ali to je laž. Pokušavamo shvatiti vladine poteze i prikupiti sva pitanja koja se postavljaju stotinama muslimana poput porodice Ali, a potom ćemo poduzeti i adekvatne mjere”, kazao je Mancini i dodao da je Trumpova praksa “diktatura” koja krši Ustav, ali da zato postoje sudovi koji će se boriti da to spriječe.

Izvor: Agencije