Sinaj: Napadnuta policijska patrola

Egipatski vojnik na izviđačkom punktu na Sinaju (Reuters)

Egipatski policajac i šest regruta su povrijeđeni vatrenim oružjem u petak u napadu na Sinajskom poluotoku, saopćili su izvori službi sigurnosti.

Njihova patrola bila je zadužena da štiti plinovod koji prolazi preko Sinaja i snabdijeva Izrael i Jordan, a bio je već meta najmanje 15 napada od 2011. godine.

Neidentificirani naoružani muškarci su pucali na patrolu u regiji Uja i pogodili policajca i šest njegovih pratilaca, saopćio je isti izvor.

Sedam povrijeđenih osoba je prevezeno u bolnicu u El-Arishu.

Meta vojska i policija

Na Sinaju, preko koga ilegalno prolazi oružje namijenjeno Pojasu Gaze, vlada nestabilnost nakon pada Hosnija Mubaraka u februaru 2011. godine, uz povećanu aktivnosti naoružanih grupa koje redovno za mete uzimaju vojsku i policiju.

Vojska je pokrenula veliku operaciju početkom augusta u ovoj regiji, nakon napada u kojem je ubijeno 16 egipatskih graničara.

Plemenske vođe tada su pristale zatvoriti krijumčarske tunele koji vode do Gaze, ali to obećanje im je teško teško održati, jer beduini zarađuju krijumčarenjem robe u Gazu od početka izraelske-egipatske blokade 2007. godine.

Izvor: Agencije