Sindikat: Broj gladnih će porasti 2013.

U šest hrvatskih gradova građani će u januaru dobiti veće račune za grijanje, i to između 19 i 38 posto. No, osim režija, u Novoj godini će biti još loših vijesti. Zbog ukidanja nulte stope PDV-a od 1. januara mogli bi poskupjeti i kruh, mlijeko, knjige, lijekovi i ortopedska pomagala.

Ova će godina, slažu se analitičari, biti teža od 2012.

Gospođa Vitkorija je izračunala. Za njezin stan od 60 kvadrata grijanje će ove godine ukupno platiti oko 100 eura više.

“Jako puno nam bude to falilo. Kako ćemo? Smanjit ćemo jelo, nećemo jesti”, kazuje Viktorija.

Poskupljenja hrane

Grijanje će poskupjeti u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Velikoj Gorici.  Oko 123.000 kućanstava plaćat će za grijanje, za prosječni stan od 60 kvadrata,  između 83 i 250 eura više na godišnjoj razini.

“Ono što građane najviše brine, osim režija, jest poskupljenje prehrane. Državni zavod za statistiku je objavio – troškovi za hranu u 2012. narasli su za 4,7 posto. Najviše su poskupjeli voće i povrće”, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Na tržnicama se zato više gleda, manje kupuje.

Pokazuje to i računica Nezavisnih hrvatskih sindikata. Njihova potrošačka košarica, koja obuhvaća minimalne troškove za prehranu, stanovanje i higijenu za prosječnu četveročlanu obitelj sve je praznija.

U novembru prošle godine prosječna je plaća pokrila 80 posto potrošačke košarice. Ove godine još manje – 77 posto.

“Sasvim je sigurno ne samo da će broj gladnih porasti u 2013. godini, dakle onih koji su krajnje siromašni, koji doista nemaju od kuda pokriti sve svoje obaveze, nego da će u to potonuti i veći broj obitelji koje su danas negdje na granici“, ističe Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

Zabrinuti analitičari

Zbog povećanja troškova života, i s druge strane manjeg ili istog osobnog dohotka – zabrinuti su i ekonomski analitičari.

“Manji dohodak znači manja potrošnja, manja potrošnja- manja proizvodnja i tako u tri koraka to povećanje cijena ruši dohodak građana i nominalno i realno. Ako se to ne zaustavi mjerama ekonomske politike, onda to gura gospodarstvo u recesiju”“, navodi Ljubo Jurčić,  Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Dok u poštanske sandučiće stižu zakašnjele blagdanske čestitke, one s većim računima za grijanje tek trebaju stići.

Izvor: Al Jazeera