Sindikat donio odluku o štrajku

Štrajk upozorenja zaposlenih u institucijama BiH počeo je 21. maja (Al Jazeera)

Sindikat državnih institucija Bosne i Hercegovine, koji čine 34 sindikalne organizacije, donio je odluku o stupanju u generalni štrajk, nakon što je 21. maja stupio u štrajk upozorenja zbog smanjenja plaća za 4,5 posto koje je predviđeno ovogodišnjim budžetom.

“Odluka o stupanju u generalni štrajk je donesena, a trenutno se vrše proceduralne pripreme. Procedura o stupanju u generalni štrajk mora se ispoštovati, kako ne bi bio proglašen neregularnim”, rekao je predsjednik Reprezentativnog sindikata Jure Bilić.

On je objasnio da će generalni štrajk najvjerovatnije biti održan naredne sedmice ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u daleko većem obimu i vremenskom okviru, te da će rad biti sveden na zakonski minimum.

Otvoreni za pregovore

Bilić je rekao da sindikat nije dobio zvanično obavještenje o formiranju pregovaračkog tima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te da takva saznanja imaju samo putem medija.

“Očekujemo da u toku dana, eventualno sutra, dobijemo i zvaničnu informaciju i imena članova tima Vijeća ministara koji bi trebao pregovarati s našim predstavnicima. Tema pregovora ostaje ista, a to je najavljeno smanjenje plata”, naveo je Bilić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude pregovora s Vijećem ministara, odluka o štrajku bit će zamrznuta.

“Od rezultata pregovora zavisi kako ćemo dalje postupati”, naglasio je Bilić.

Štrajk upozorenja zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je počeo 21. maja s dnevnim obustavama rada od 10 do 11 sati, pokrenut je zbog najavljenog smanjenja plaća za 4,5 posto.

Izvor: Agencije