Sindikati i Vlada Srbije saglasni o platama

Sindikati radnika u javnom sektoru Srbije usuglasili su s Vladom tekst zakona o sistemu plata u državnoj upravi. Predstavnici sindikata kažu kako su sada jasno definirane naknade za topli obrok i naknade u vrijeme korištenja godišnjih odmora i takozvani minuli rad, što da sada nije bio slučaj.

Kako su ocijenili, izmijenjeni tekst znači da se radnicima u Srbiji više ne može smanjivati plata. Najavljivali su opći štrajk i proteste, ali su od toga sindikati odustali nakon dogovora s premijerom i ministrima u Vladi Srbije.

“Ovaj zakon ne da umanjuje prava zaposlenih, već mnogima daje i ona prava koja do sada nisu imali”, tvrdi Zoran Savić, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Čekali 15 godina

Nacrt zakona obuhvata 500.000 zaposlenih u Srbiji, ali ne i one koji rade u državnim preduzećima. Za njih se sprema poseban zakon. Sindikati su zadovoljni, jer su, kako kažu, konačno definirali šta dobivaju u okviru svoje plate. Po tome će biti definirana visina naknade za topli obrok, naknada za vrijeme korištenja godišnjih odmora, odnosno regres, a nacrt zakona definira i 0,4 posto za minuli rad.

“Ove stavke nisu bile definisane punih 15 godina, kažu u sindikatima. Visinu osnove zarade i dalje reguliše Zakon o radu”, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

“Reč je o tome da smo se dogovorili o načinu na koji ćemo u budućem vremenu, a naročito ove godine, da uredimo odnose zarada u državi”, ukazuje Kori Udovički, ministrica državne uprave.

U nacrtu zakona je definirano da će lokalne samouprave i dalje odgovarati za svoje budžete i visinu zarada dožnosnika, ali sada uz strožu kontrolu.

“Moći će da se određuju osnovice i koeficijenti, ali će ipak mišljenje morati dati Socijalno-ekonomski savet, što i nama sindikatima ostavlja mogućnost i prostor da evenutalno intervenišemo”, najavljuje Zoran Ilić iz Sindikata zdravstva.

Zakon uskoro u proceduri

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalni pitanja Aleksandar Vulin kaže da je zakon o primanjima zaposlnih krovni te da će tokom godine biti usvojeno još nekoliko specijalnih zakona iz tog područja.

“Ni jedno pravo neće biti umanjeno. Zarade se nikome ne umanjuju, nikome se ne uskraćuje, već se uređuje kako će se napredovati i na koji način će biti regulisano nečije napredovanje”, obećava Vulin.

Zakon bi u parlamentarnu proceduru trebao ući za nekoliko dana.

Izvor: Al Jazeera