Sindikati RS-a najavili protest zbog budžeta

Tegeltija navodi da je očekivani iznos poreskih i neporeskih prihoda u budžetu RS-a u 2013. godini 785 miliona eura (Srna)

Naredna godina u Republici Srpskoj (RS) bit će prepuna radničkih protesta, štrajkova i blokada, koji predstavljaju oruđe u rukama sindikata, nakon što je prihvaćena odluka Vlade RS-a o smanjenju plata budžetskim i fondovskim korisnicima, izjavila je u srijedu predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić.

Ona je upozorila da će sindikati “pristupiti još radikalnijoj sindikalnoj borbi, jer je očito da protest od 30. novembra nije bio dovoljan da ukaže Vladi na nezadovoljstvo policije, radnika u pravosuđu, prosvjeti i upravi smanjenjem plata od 10 odsto”.

Mišić je pozvala sindikate na jedinstvo i ocijenila da je Vlada svojim postupcima zaslužila da oni pokažu snagu.

Već od danas, dodala je, počinju aktivnosti za sindikalnu borbu vraćanja radničkih prava.

Ušteda od 28 miliona eura

Usvojenim budžetom RS-a za 2013. godinu Vlada RS-a planira uštedu od 56 miliona KM (blizu 28 miliona eura) na platama budžetskih i fondovskih korisnika, a zakoni kojima se regulira to pitanje razmatraju se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, koja je u toku.

Narodna skupština RS-a usvojila je u utorak navečer po hitnom postupku budžet ovog bh. entiteta za narednu godinu u iznosu od 1.945 milijardi (KM), odnosno blizu milijardu eura.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija istakao je da je budžet sa prihodovne strane restriktivno planiran, prenosi Srna.

On je naveo da je očekivani iznos ukupnih poreskih i neporeskih prihoda u budžetu RS-a u 2013. godini 785 miliona eura.

Smanjeni rashodi za lična primanja

“Prijedlogom budžeta za 2013. godinu rashodi za lična primanja smanjeni su za 56,5 miliona KM [blizu 28 miliona eura] u odnosu na ovu i iznose nešto više od 642 miliona KM” (329 miliona eura), rekao je Tegeltija.

On je naglasio da su doznake za socijalnu zaštitu povećane sa 121,9 na 130 miliona eura.

“Najveće povećanje u ovoj kategoriji odnosi se na borački dodatak. Predviđeno je da ovogodišnja izdvajanja za borački dodatak budu povećana sa 34,7 miliona na 49,3 miliona KM (28,8 miliona eura). Za program socijalnog zbrinjavanja radnika u ovoj godini izdvojeno je deset miliona KM (5,1 miliona eura), a za 2013. godinu planirano je 13 miliona KM” (6,66 miliona eura), dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, blago povećanje predviđeno je za porodične invalidnine, dok su isti iznosi kao i ove godine planirani za odlikovane borce te civilne i lične invalidnine.

Protiv budžeta RS-a glasali su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), poslanik Partije udruženih penzionera (PUP) Ilija Stevančević i Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u utorak federalni budžet za 2013. godinu.

Odobreni iznos je 2.214.180.122 KM, odnosno blizu 1,12 milijardi eura, što je 10,8 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Državni budžet, također, čeka na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i za sada je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Izvor: Agencije