Singapur na Michelinovoj karti kulinarstva

Singapurci su poznati po uživanju u dobroj hrani. Njihova zemlja odnedavno ima epitet svjetskog kulinarskog turističkog odredišta – postala je četvrta azijska destinacija na prestižnoj Michelinovoj karti kulinarstva.

U redu za hranu stajalo se najmanje dva sata, a red i dalje raste. To je jedan od dva ulična štanda u Singapuru koji su dobili prestižnu Michelinovu zvjezdicu. Ujedno, ovo je i najjeftiniji obrok i košta manje od dva dolara. Kuhar je prezauzet poslom.

“Nemam vremena pretjerano razmišljati o sutrašnjem danu. Toliko sam zauzet da jedva stignem spavati”, kaže vlsnik štanda Chan Hon Meng.

‘Subjektivni stavovi’ ocjenjivača

Na drugom kraju grada, skriven u stambenom naselju, drugi je štand s Michelinovom zvjezdicom.

“Vrlo sam sretan zato što sam u Singapuru stvorio svjetski cijenjeni štand ulične hrane“, kaže vlasnik Tang Chay Seng.

I njegovi kupci čekaju i po dva sata.

“S druge strane, u jednom restoranu tradicionalne francuske kuhinje meni košta 380 dolara i posjeduje tri Michelinove zvjezdice. Riječ je o izuzetnoj hrani, koju vrijedi probati”, izvještava iz Singapura reporterka Al Jazeere Florence Looi.

Ali, dok su mnogi zadovoljni činjenicom da Singapur posjeduje 29 Michelinovih zvjezdica, mnogi tvrde da je u ovom gradu mnogo više restorana koji to zaslužuju.

“Oni koji ocjenjuju restorane imaju sklonost prema klasičnoj francuskoj ili japanskoj kuhinji, imam osjećaj da se vode subjektivnim stavovima”, kaže restoranski konzultant Kf Seetoh.

Kvalitet prije profita

Ali, vrijednost i autoritet Michelinove zvjezdice se ne može poreći. Ujedno, to je i obveza.

“Ne mogu samo razmišljati o profitu. Moram održavati kvalitetu kako bih opravdao povjerenje ovih ljudi”, ističe Chan Hon Meng.

Kaže kako neće dopustiti da ga slava ponese i da zbog prestižnih priznanja neće mijenjati cijene, jer to bi bio početak kraja uspjeha koji je dugo gradio.

Izvor: Al Jazeera