Oglasi

Singapur prvi u svijetu po brzini interneta

U regiji je internet najbrži u Hrvatskoj, a slijede je Srbija, Makedonija, BiH i Crna Gora.
Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i AzijeReuters

Najbrži internet na svijetu ima Singapur, a najsporiji je u Jemenu, pokazalo je novo istraživanje.

Crna Gora je na 71. mjestu, Bosna i Hercegovina je 61., Makedonija na 59., Srbija na 41., a slijedi je odmah Hrvatska na 40. mjestu sa liste sa 189 zemalja.

Za download filma u HD tehnologiji u regiji u prosjeku treba nešto manje od sat i po, u Singapuru ni 19 minuta, a u Jemenu više od dva dana, objavio je danas britanski cable.co.uk nakon analize podataka koje je prikupila istraživačka grupa M-Lab.

Mađarska je na 15. mjestu globalne liste, Rumunija je 18, Slovenija 25, Bugarska 27.

Inače, tokom 12 mjeseci do 10. maja ove godine širom svijeta je provedeno više od 63 miliona testiranja brzine interneta.

Testovi su pokazali da najbrži internet ima Singapur, u prosjeku 55,13 Mbps, što je dovoljno za preuzimanje 7,5 GB HD filma za 18 minuta i 34 sekunde.

'Superbrzina' u Evropi

Švedska, Tajvan, Danska, Holandija i Litvanija bilježe prosječnu brzinu veću od 30 Mbps, što britanska regulatorna agencija za telekomukacije Ofcom definiše kao "supe brzinu".

Istovremeno 139 zemalja ima prosječnu brzinu interneta ispod 10 Mbps, što je, prema Ofcomu, minimalna brzina koja može odgovoriti potrebama tipične porodice.

Među 30 zemalja sa najbržim internetom uglavnom su države Evrope i Azije dok je u Africi više od polovine zemalja sa najslabijim performansama, objavio je cable.co.uk koji pruža savjetodavne usluge o britanskim davaocima usluga interneta, TV-a i telefonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.