Sinjar: Dječak izdržava osam porodica

Osam jezidskih porodica koje žive u jednom izbjegličkom kampu u pokrajini Dohuk, na sjeveru Iraka, ostalo je bez muških članova, nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant zauzela Sinjar. Sav teret izdržavanja tih porodica spao je na jednog dječaka, Salama Samua.

Sudbina se okrutno poigrala sa 13-godišnjim jezidskim mladićem. Roditelji su mu dali ime Salam – što znači mir, u nadi da će njihov sin živjeti u miru. No, ove oči do sada su vidjele mnogo više patnje nego mira. Ne ide u školu zato što je prisiljen izdržavati više porodica.

“Prisiljen sam raditi kako bih izdržavao porodicu i rodbinu. Moja najveća želja je da ISIL oslobodi zarobljene članove moje porodice. Na meni je velika odgovornost. Od 04:00 ujutro radim na ovoj pijaci kako bih mogao kupiti mlijeko djetetu jednog nestalog rođaka”, kazao je dječak.

Salamovo djetinjstvo postalo je noćna mora kada su borci ISIL-a jedne noći upali u njegovo selo u Sinjaru. On je jedan od nekoliko desetaka djece iz tog sela koja su postala žrtva rata čiji smisao još ne mogu dokučiti. A ratna sjećanja bi na njih mogla ostaviti i psihičke posljedice.

“Ratne scene ostavljaju negativne posljedice na djecu. Ona kasnije mogu i sama pribjegavati sukobima ili izgubiti samopouzdanje i osjećati se nesigurno”, rekao je psiholog Ismail Rafandi.

Izgubio djetinjstvo

Salamova majka kaže kako ne zna da li da više žali za članovima porodice koje je izgubila u ratu ili zbog sina koji je zbog rata izgubio djetinjstvo.

“Mi smo potpuno nemoćni i nezaštićeni bez naših muškaraca. Moji sinovi, suprug i bratova žena su oteti. Oteto je više od 50 mojih rođaka. To je neviđeno nasilje. Nisu pravili razliku između muškaraca i žena i djece. Šta smo im mi učinili?”, pita se ona.

Duže od godinu ove žene nisu čule nikakve vijesti o svojim muževima. Uprkos tome, još nisu izgubile nadu. Kažu kako i dalje očekuju da bi mogle doći do nekih saznanja.

Salam je primoran nositi se s teretom odraslog čovjeka. No, kaže kako ne žali zbog toga i da mu je jedina želja da rat prestane i da pronađe članove svoje porodice.

Izvor: Al Jazeera