SIPA nije pravila izvještaj koji se navodi iz Hrvatske

Mektić je upitao jesu li to plasirali mediji ili SOA (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u utorak da ne postoji izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nazvan “Žarište vehabijsko-selefijskog prisustva u Bosni i Hercegovini” koji bi potvrdio navode Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

On se na konferenciji za novinare u Sarajevu referirao na tekst pod nazivom “Tajne službe: Bosna i Hercegovina postaje centar islamskih ekstremista, mijenja se kulturološka slika Sarajeva” objavljen u zagrebačkom Večernjem listu, u kojem se navodi da je “SIPA, u svom dramatičnom izvještaju otprije nekoliko mjeseci, potvrdila na šta je upućivala SOA” te da je SIPA izradila izvještaj pod tim nazivom.

Ponovio je da Bosna i Hercegovina ima problema s terorizmom, ali je opredijeljena za borbu protiv ekstremizma i terorizma, dodajući da su sigurnosne agencije odlučne u borbi protiv tih pojava, ali nejasno je odakle tvrdnja da je SIPA izradila izvještaj na koji se pozivaju mediji.

Informacije plasirala SOA

Mektić je upitao jesu li to plasirali mediji ili SOA i pozvao direktora te agencije da se javno oglasi o tome, smatrajući da, ako je zaista imao takve informacije, trebala je prvo uslijediti razmjena informacija između dvije zemlje jer u tom segmentu postoji međudržavna saradnja.

Za njega je sporno i to što se takve informacije plasiraju u javnost pred zimsku turističku sezonu u Bosni i Hercegovini, dodajući da ne bi bilo korektno da Bosna i Hercegovina plasira takve informacije o stanju sigurnosti u Hrvatskoj uoči ljetne sezone, “posebno kada su neutemeljene i pozivaju se na nepostojeće dokumente”.

Osim toga, Mektić je apelirao na notare da obrate pažnju na strane investitore koji žele ulagati u Bosnu i Hercegovinu, kazavši da oni ne mogu postati vlasnici nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da notari registriraju i sačinjavaju ugovore koje nije moguće provesti, podsjećajući da su notari dužni uputiti investitore i objasniti im da određenu nekretninu ne mogu uknjižiti ili registrirati na svoje ime.

Izvor: Agencije