SIPA: Nismo prisluškivali glavnu tužiteljicu BiH

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode da su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na to da je praćeno kretanje vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Tužilaštvo tvrdi da su im dostavljeni i transkripti razgovora između Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić.

“S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su učestvovale u navedenim aktivnostima”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Saopćenjem se oglasila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), jedna od sigurnosnih službi u BiH, u čiju nadležnost spada i provođenje mjera nadzora.

‘Nije bilo zloupotreba’

Iz SIPA-e navode da Gordana Tadić i Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada ove agencije, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu SIPA-e je 29. i 30. augusta 2017. godine izvršilo unutrašnju inspekciju, pri čemu nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je riječ o provođenju posebnih istražnih radnji.

Osim toga, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u ovoj godini, prilikom čega nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja.

Također, tokom 2017. godine nije zabilježen nijedan akt s oznakom tajnosti – ‘vrlo tajno'”, stoji u saopćenju SIPA-e.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pokazao je dokumenta za koja tvrdi da su falsificirana i da ih je Tužilaštvu navodno dostavio Josip Šimić, novinar koji je danas bio na informativnom razgovoru u prostorijama SIPA-e. U tim dokumentima SIPA navodno obavještava Mektića o kretanju tužiteljice Tadić i razgovorima sa potpredsjednicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Dečko koji ima određenu vrstu problema, neću ništa više da govorim, satima se već zadnjih dana nalazi u Tužilaštvu. Jučer je bio 5-6 sati u Tužilaštvu. Sjedio je tamo. Razgovara sa glavnom tužiteljicom, pa ga ona uputi kod nekih tužilaca. Vrše konstrukciju, pakleni i lažni plan kako da optuže ljude i sruše ljude u ovoj državi koji prozivaju nerad Tužilaštva”, izjavio je jučer ministar sigurnosti BiH.

Šimić je Tužilaštvu BiH prekjučer dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsificirani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću, prenosi portal Klix.ba.

Tadić je jučer pozvala Mektića da podnese ostavku nakon njegovih tvrdnji da je Tužilaštvo BiH “propalo”, a da je BiH “razvaljena zemlja”. Ministar sigurnosti je danas odvratio pozivom za ostavku tužiteljice.

Tadić je kazala i da će ministar biti pozvan u Tužilaštvo BiH da objasni svoje izjave.

“Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH”, rekla je v. d. glavne tužiteljice BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije