SIPA: Osam uhapšenih u akciji Gibraltar

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i dalje vrše pretrese objekata na području Sarajeva u okviru akcije „Gibraltar“, nakon čega se tokom noći očekuje privođenje tri lica uhapšena u ovoj akciji na području grada, potvrdila je agenciji Srna glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

„Na putu iz Mostara prema Sarajevu prevoze se dva lica uhapšena u ovoj akciji koja će biti privedena u prostorije SIPA-eu Istočnom Sarajevu večeras, a tri uhapšena lica se već nalaze u službenim prostorijama Sipe u Istočnom Sarajevu“, rekla je Jozić koja nije mogla precizirati kada će uhapšena lica biti predata u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilac Dragica Glušac, koja će voditi ovaj slučaj pred Sudom BiH, rekla je federalnim medijima da raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih osoba. 

Službenici Agencije rano jutros počeli su akciju „Gibraltar“ na području Sarajeva, Banjaluke, Posušja, Mostara i Gruda, postupajući prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Direktori među osumnjičenima

Do sada je uhapšeno osam lica zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsificiranje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Jozić je ranije danas rekla kako je istražnim aktivnostima utvrđeno da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsificiranih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura.

„Ova sredstva izvučena su na račune kompanija u inostranstvu, dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih lica u inostranstvu, gdje je korišten za kupovinu skupocjene imovine“, navela je Jozić. 

Tužilaštvo BiH jutros je saopćilo da je akcija SIPA-a usmjerena protiv devet osoba, među kojima su direktori telekomunikacijskih i marketinških agencija, osumnjičenih za organizirani kriminal.

Među osumnjičenima su direktori Eroneta Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktorica programa TV Pink BiH Lajla Torlak, suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić, direktor agencije MITA Group Ejub Kučuk, direktor agencije Fabrika Senad  Zaimović, te Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović i Sanjin Kulenović.

Partnerske institucije

Kako navode u SIPA-i, istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

Kako se navodi, novac je izvučen na račune offshore kompanija u inostranstvu. Dio novca je zadržan na računima tih kompanija, a dio je prebačen na račune osumnjičenih osoba u inostranstvu, a korišten je za kupovinu skupocjene imovine u inostranstvu. 

“Bitno je istaći da su financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilijunske iznose. Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja evropskim integracijama”, saopćeno je ranije.

U akciji sarađuju sa policijskim i pravosudnim agencijama Slovenije i Hrvatske, a pretresi su izvršeni na 17 lokacija, prenosi Fena.

U medijima se ranije spominjalo da se Prlić, Bakula i Kulenović sumnjiče da su preko kompanija na Gibraltaru izvlačili novac iz Eroneta, prenosi Srna.

U ovom slučaju ove godine istragu je vodilo i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali je zatim Specijalno tužilaštvo Slovenije, koje je vršilo istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenačkim bankama, preko Tužilaštva BiH zatražilo izjašnjavanje o tome da li će Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć. 

Izjave osumnjičenih

Senad Zaimović ranije je izjavio da se nalazi u Hrvatskoj te da je za vijest da je osumnjičen saznao u jutarnjim satima, prenosi klix.ba.

“Iz policije su došli da me traže u agenciji, nakon čega su me moji saradnici obavijestili o svemu. Odmah sam krenuo nazad, jer sam ja državljanin BiH, te ću odmah po dolasku u našu zemlju, otići u prostorije SIPA-e da vidim o čemu se radi”, kazao je Zaimović, koji je i predsjednik Hokejaškog saveza BiH i vlasnik Radija Sarajevo.

Ističe kako je priča o koruptivnom djelovanju Eroneta sa marketinškim agencijama stara već nekoliko godina.

“Ne znam zašto sam ja osumnjičen, kada nisam nikada ništa radio sa Eronetom”, rekao je.

Ejub Kučuk se putem svog Facebook profila oglasio povodom saopćenja Tužilaštva BiH da je jedan od osumnjičenih.

“Obzirom na razvoj događaja, skratio sam odmor i poslovne obaveze i krećem za Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Čim dođem u Sarajevo, planiram se javiti istražnim organima i staviti se na raspolaganje. Nemam šta kriti, uvijek sam bio ponosan na rad MITA Group, izvršavanje obaveza prema uposlenim, državi i svim dobavljačima u dogovorenim rokovima. U potpunosti podržavam rad istražnih organa i organa vlasti jedine države koju imam”, napisao je Kučuk.

Direktor MITA Groupa je naveo i da prema izjavama njegove porodice i saradnika niko nije dolazio njegovoj kući niti u MITA Group da izuzme dokumentaciju ili da nekog uhapsi. Kučuk je dodao da je za akciju saznao iz medija.

“Vjerujem da se radi o slučaju o kojem novine pišu godinama, a tokom svih tih godina nikada me niko nije pozvao da dam izjavu, svjedočenje ili da kažem bilo šta za navedeni slučaj. MITA Group nikada nije učestvovala ni u jednom poslu kojem je naručitelj ERONET, bili smo jedni od rijetkih koji su se godinama žalili na njihove postupke nabavke. O slučaju koji se spominje ne znam ništa, niti sam ikada znao”, napisao je Kučuk.

“Neke od osumnjičenih/uhapšenih znam, radio sam s njima dugi niz godina obzirom da poslujemo u okviru iste branše još od 1997. godine. Saradnja s našom agencijom bila je korektna, a često su bili spremni na pomoć svima kojima je to trebalo. Između naših agencija nema bilo kakvih spornih poslova, a da je bilo kome iz MITA Group to poznato”.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.           

Izvor: Al Jazeera i agencije