SIPA: Težak udarac kriminalu u BiH

Cilj akcija 'Lutka' i 'Boss' je razbijanje grupa koje su se bavile organiziranim i finansijskim kriminalom (Al Jazeera)

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac istakao je snažnu opredijeljenost svih zaposlenih u Agenciji da se odlučno bore protiv terorizma, organiziranog i finansijskog kriminala te naglasio da nakon akcija “Lutka” i “Boss” u Bosni i Hercegovini ništa više neće biti isto.

Kacin: Drugačiji pristup

Policijska akcija “Lutka” najava je drugačijeg pristupa država u regionu prema organiziranom kriminalu, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Zapadni Balkan Jelko Kacin.

On je rekao da se akcija policije poklapa sa susretima ministara unutrašnjih poslova zemalja regiona u Sarajevu.

“Zabrinjava me to da su zemlje regiona veoma efikasne u borbi protiv međunarodnog kriminala, ali imaju mnogo više poteškoća u borbi protiv korupcije”, kazao je Kacin novinarima u Budvi.

Prema njegovim riječima, kriminalci se odlično razumiju, dogovaraju i nijedna država im nije prepreka.

“Ne znam kojim jezikom govore, ali se kriminalci odlično razumiju i odavno su uvezani”, zaključio je Kacin.

“Ovo je težak udarac organizovanim kriminalnim grupama u Bosni i Hercegovini. Za SIPA-u nema nedodirljivih”, poručio je Zubac članovima Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su u petak posjetili SIPA-u.

On je istakao da će sličnih akcija u budućnosti biti mnogo, saopćeno je iz SIPA-e, koja je 12. i 13. septembra realizirala akcije kodnih naziva “Lutka” i “Boss”, čiji je cilj bio razbijanje kriminalnih grupa koje su se duži vremenski period bavile organiziranim i finansijskim kriminalom.

Stručni operativci

Predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Žiko Krunić izjavio je tokom posjete SIPA-i da briljantne aktivnosti koje Agencija provodi ovih dana građanima Bosne i Hercegovine vraćaju vjeru u bolje sutra, saopćeno je iz SIPA-e.

Krunić je u razgovoru sa Zupcem rekao da ove akcije građanima daju tračak svjetlosti i nade da je moguće boriti se protiv organiziranog kriminala, nepravde i onih koji su opljačkali društvena sredstva tokom protekle decenije i ranije.

“SIPA je ovim svojim aktivnostima pokazala da ima tu odlučnost i stručne operativce koji to mogu da izvedu”, istakao je Krunić.

Tokom sastanka posebno zadovoljstvo iskazano je zbog činjenice da su u provođenju najkompleksnijih i najobimnijih policijskih akcija u historiji Bosne i Hercegovine, uz SIPA-u, učestvovale i druge agencije za provođenje zakona, čiji su pripadnici impresionirali profesionalnošću i saradnjom na terenu, što je jedan od znakova da je reforma policijskog sistema u Bosni i Hercegovini u potpunosti uspjela.

Izvor: Agencije