SIPA traži pomoć u hvatanju napadača na Vučića

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) poziva građane da pomognu pri identifikaciji osoba koje se mogu dovesti u vezu sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

SIPA je pozvala građane da pomognu pružanjem korisnih informacija ili otkrivanjem identiteta osoba sa fotografija.

“Sve korisne informacije možete dostaviti lično u prostorijama SIPA-e ili najbliže policijske stanice, kao i putem besplatne anonimne telefonske linije „Krimolovci” na broj 080/020-505 i elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela na web stranici SIPA-e (http://sipa.gov.ba/bs/kontakt). Apelujemo na građane da ne zloupotrijebe pomenuti broj pružanjem netačnih i neprovjerenih informacije“, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Tajni zadatak u Potočarima

Vučić je na konferenciji u Beogradu nakon incidenta rekao kako je pogođen kamenom u usnu, nakon čega su mu pale naočale i slomile se.

Advokat pritvorenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji su za Al Jazeeru Balkans otkrili da su po usmenom naređenju, bez opreme, poslani na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine, zatražio je ranije ovog mjeseca od javnog tužiteljstva da ukine oznaku tajnosti sa slučaja.

Dumanović i Trbović uhapšeni su posljednjeg dana 2016. godine, nakon čega su saslušani i određen im je pritvor od 30 dana.

Oni su u svojim izjava naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine.

Podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Prijavili su Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanja, te njegovog zamjenika Tomislava Radovanovića i Dijanu Hrkalović, sekretarku Uprave kriminalističke policije.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

Izvor: Al Jazeera i agencije