Šire ovlasti Ustavnog suda Španije

Protiv Artura Masa je podignuta preliminarna optužnica za neposlušnost, zlouptrebu i uzurpiranje vlasti (AP)

Španjolski Parlament u četvrtak je odobrio mjere koje će Ustavnom sudu dati ovlasti da izriče novčane kazne ili suspendira predstavnike vlasti koji ne provode presude.

Mjera, koja je lako usvojena u Parlamentu jer vladajuća Narodna partija premijera Mariana Rajoya ima apsolutnu većinu, stupa na snagu prije održavanja općih izbora u prosincu i Ustavnom sudu će omogućiti da prisiljava dužnosnike i državne službenike, uključujući političare, da podnesu ostavke ukoliko ne postupaju u skladu s presudama tog suda.

Sud će imati i ovlasti da dužnosnicima izriče novčane kazne u iznosu do 30.000 eura, prenosi Srna.

Katalonske stranke priopćile su da je mjera uvedena kako bi meta bio lider katalonske regionalne Vlade Artur Mas.

Stranke koje zastupaju neovisnost Katalonije na izborima održanim prošlog vikenda osvojile su apsolutnu većinu zastupničkih mjesta, ali su dobili samo 48 glasova, što je manje od potrebne većine neophodne za referendum.

Optužnica protiv Masa

Španjolski premijer je odbio dozvoliti regiji da održi referendum o neovisnosti, ističući da to nije u skladu s Ustavom, i blokirao je svaki pokušaj da se ta odluka promijeni na sudu.

Rajoy je naglasio da rezultati izbora održanih u nedjelju smanjuju šanse za otcjepljenje Katalonije od Španjolske.

Vrhovni sud Katalonije podignuo je početkom tjedna optužnicu protiv Masa, zbog toga što je “progurao” referendum o neovisnosti od Španjolske prošle godine u obliku “neslužbenih konzultacija” o neovisnosti, odnosno izjašnjavanju građana čiji rezultat nije bio obvezujući, unatoč tome što su sudovi takav akt ocijenili neustavnim.

Protiv Masa je podignuta preliminarna optužnica za neposlušnost, zloporabu i uzurpiranje vlasti.

Izbori krajem godine

U međuvremenu je premijer najavio da će opći izbori u toj zemlji biti održani 20. prosinca, javlja Tanjug.

Rajoy uživa apsolutnu većinu u Parlamentu sa svojom konzervativnom Narodnom partijom, ali ankete sugeriraju da bi im se po podršci mogla približiti oporbena Socijalistička partija.

Na trećem mjestu je ljevičarska partija Podemos, koja želi da se ublaže mjere štednje aktualne Vlade, pokazuju ankete.

Rajoy je, nakon regionalnih izbora u Kataloniji, kazao za španjolske medije da je spreman razgovarati s njenim novoizabranim vlastima, ali je istaknuo da ne želi razgovarati o “kraju jedinstvene Španjolske”.

On je rekao da je spreman otvoriti dijalog s Masom i njegovim saveznicima.

Izvor: Agencije