Širi se diplomatski sukob zbog ubistva Kimovog brata

Kim Jong-nam javno je govorio protiv svoje porodice koja godinama vlada Sjevernom Korejom (AP)

Malezija je opozvala svog veleposlanika u Sjevernoj Koreji, te pozvala na razgovor sjevernokorejskog veleposlanika Kang Chola nakon njegovih optužbi da je ta država “u dosluhu s neprijateljskim snagama” u procesu istrage ubojstva Kim Jong-nama, polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Po Kangu, moguće je da Malezija pokušava “prikriti nešto”. Smatra i da je obdukcija Kim Jong-nama provedena “jednostrano i bez sjevernokorejskog prisustva”.

Diplomatski sukob između dvije države izbio je kada je malezijska policija odbacila zahtjeve sjevernokorejskih diplomata da preda tijelo Kim Jong-nama, za kojeg se sumnja da je otrovan na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, podsjeća AFP.

“Smrt Kim Jong-nama se dogodila na malezijskom tlu pod misterioznim okolnostima, a odgovornost malezijske vlade je da provede istragu u cilju utvrđivanja uzroka smrti”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova nakon sastanka sa sjevernokorejskim veleposlanikom.

Optužbe veleposlanika Kanga Malezija je odbacila kao “neutemeljene”, a njegove tvrdnje proglasila je “neosnovanim pokušajem da im naruši ugled”.

Snimke nadzornih kamera navodno prikazuju napad na Kim Jong-nama nepoznatim otrovom.

Malezijska policija uhitila je četiri osumnjičene osobe – dvije žene (jednu iz Vijetnama, a drugu iz Indonezije), te dva muškarca (iz Malezije i Sjeverne Koreje), a još traje potraga za četiri državljana Sjeverne Koreje koji su pobjegli iz Malezije na dan napada.

Optužbe Južne Koreje

Rezultati obdukcije mogli bi biti objavljeni u srijedu, potvrdio je malezijski ministar zdravstva Subramaniam Sathasivam.

No, sjevernokorejski dužnosnici su nastojali spriječiti Maleziju da obavi obdukciju i zahtijevali su da im se tijelo odmah preda.

Malezija je obećala predati tijelo Kim Jong-nama tek kad obitelj dostavi DNK uzorke za analizu koja će potvrditi srodnost, rekla je policija.

“Želimo završnu identifikaciju potvrditi testom DNK”, rekao je policijski zapovjednik države Selangor.

U međuvremenu je izvor blizak aviokompaniji “AirAsia” potvrdio da će sin ubijenog, Kim Han-sol preuzeti posmrtne ostatke svog pokojnog oca.

Prethodno su malezijske vlasti navele kako će tijelo ubijenog predati najbližem rođaku.

Južnokorejski premijer Hwang Kyo-ahn ustvrdio je u međuvremenu kako je “gotovo sigurno” da Sjeverna Koreja stoji iza ubojstva Kim Jong-nama, najstarijeg sina pokojnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila.

Kim Jong-nam, koji je živio u Makau, javno je govorio protiv svoje obitelji koja godinama vlada izoliranom državom s nuklearnim potencijalima.

Izvor: Agencije