Sirija: Deseci mrtvih u bombardiranju tržnice

Očekuje se da će broj stradalih rasti, jer još traje raščišćavanje ruševina i potraga za stradalima (EPA)

Dužnosnik Sirijske civilne obrane u Doumi rekao je za Al Jazeeru kako je u zračnim udarima pogođena tržnica, poginulo je najmanje 47, a ozlijeđeno više od 100 osoba.

Douma, predgrađe na istoku Damaska, pod intenzivnim je napadima snaga sirijskih vlasti već tjednima.

Svjedoci kažu kako su projektili ispaljeni na tržnicu u dijelu Doume koji kontroliraju pobunjeničke snage.

Očekuje se da će broj stradalih rasti, jer još traje raščišćavanje ruševina i potraga za stradalima.

‘Ovdje su samo civili’

“Ova tržnica je već drugi put meta napada u Doumi”, rekao je u telefonskoj izjavi dužnosnik Civilne obrane.

“Ovdje su samo civili, nema vojske, ni snaga oporbe. Mještani ne dozvoljavaju prisutnost naoružanih osoba u ovom području. Ova tržnica je srce Doume, koja opskrbljuje potrepštinama sve ljude ovdje. Mnogi poljoprivrednici dolaze ovamo svakoga jutra prodavati svoje proizvode. Tržnica je namjerno izabrana kao meta”, dodao je.

Lokalni aktivist, koji je s ekipom Al Jazeere razgovarao pod uvjetom da ostane anoniman, kaže kako je Douma meta snažnih napada od petka ujutro.

“Svakih deset minuta smo pod udarom raketa i zračnih napada. Bombardirali su lokalnu tržnicu, najmanje 45 ljudi je ubijeno i očekujemo da će brojka rasti. Svaki je kut Doume bombardiran”, rekao je taj aktivist.

Sastanak u Beču

Sirijski opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, izvijestio je o najmanje 40 mrtvih i 140 ranjenih civila u napadu na Doumu u petak.

Napad se dogodio u trenucima kada se predstavnici SAD-a, Rusije, Saudijske Arabije, Turske i Irana sastaju u Beču s ciljem postizanja političkog rješenja koje bi pomoglo zaustavljanju rata u Siriji.

U razgovorima u petak u austrijskom glavnom gradu prvi će put sudjelovati iranska delegacija.

Očekuju se i predstavnici Velike Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Italije, Libanona i Europske unije, ali i drugih arapskih zemalja.

Izvor: Al Jazeera