Sirija: Gađat ćemo aerodrom u Tel Avivu ako nastavite napade

Izraelska vojska izvela je zračne udare na teritoriju Sirije u noći između nedjelje i ponedeljka (EPA)

Sirijske vlasti su, kako prenosi Russia Today, saopćile kako će „uzvratiti“ Izraelu za zračne napade ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu, prenose agencije.

„Ako nastavite, iskoristit ćemo pravo samoodbrane i bombardirati aerodrom u Tel Avivu“, poručuju iz Damaska.

Izraelska vojska izvela je zračne udare na teritoriju Sirije u noći između nedjelje i ponedeljka. Kako je saopćeno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske Snage Quds koja pripada Revolucionarnoj gardi. 

Izrael je ciljao skladišta oružja, obavještajnu lokaciju i vojni kamp za obuku, te više baterija sirijske protivzračne odbrane.

Odstupio od politike prikrivanja

Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je izraelska vojska.

U tim napadima je poginula dvadeset jedna osoba.

S druge strane, agencija AP ocjenjuje kako je preuzimanjem odgovornosti za taj, ali i drugi niz napada iz zraka, Izrael odstupio još više od dugotrajne politike prikiravanja ili umanjivanja značaja svojih vojnih aktivnosti u susjednoj Siriji.

Uz zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a da se hitno usvoje mjere koje će zaustaviti izraelske upade u zračni prostor Sirije od strane Izraela, sirijski predstavnik u UN-u je ujedno optužio Francusku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, koje su stalne članice Vijeća, da podržavaju i ohrabruju izraelsku agresiju.

Izvor: Agencije