Oglasi

Sirija: Hemijsko oružje 'pod kontrolom'

Oružje koncentrirano na jedno ili dva područja, ali prijeti opasnost ukoliko ga nađu ekstremisti, kaže Lavrov.
U eksploziji autobombe u Damasku u subotu je poginulo petero ljudiAFP

Sirija je koncentrirala svoje hemijsko oružje, koje je ranije bilo raštrkano širom zemlje, u jednu ili dvije oblasti i ono je zasad "pod kontrolom", ali najveća opasnost prijeti "ukoliko ga se domognu ekstremisti", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je kazao da Rusija, čiji vojni stručnjaci navodno obučavaju sirijsku vojsku, nadzire sirijski arsenal hemijskog oružja.

Izraelski zvaničnici također su rekli da je sirijsko hemijsko oružje "trenutno pod kontrolom".

Lavrov je kazao da njegova zemlja neće pružiti utočište sirijskom predsjedniku Basharu al-Asasdu, ali da će uzeti u obzir ponude drugih država.

"Ako postoji iko ko će mu dati garanciju, to ćemo pozdraviti. Mi bismo bili prvi koji bi se prekrstili i rekli 'hvala Bogu, pokolj je okončan' – ako to zaista zaustavi pokolj, što je daleko od izvjesnog", kazao je Lavrov.

Smrtonosna eksplozija

"Niko neće pobijediti u ovom ratu", rekao je Lavrov novinarima.

U subotu, pet osoba je poginulo, a desetak je ranjeno u eksploziji autobombe u naselju Kabun na istoku Damaska, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacija, sa sjedištem u Londonu, također je prenijela da su se vodile borbe između pobunjenika i snaga odanih Assadu u naselju uz palestinski izbjeglički kamp Yarmouk, koji su pobunjenici zauzeli prošle sedmice.

Opservatorija navodi da je 44.000 ljudi poginulo od početka ustanka protiv Assada u martu prošle godine.

Izvor: Agencije