Sirija: ISIL ponovno zauzeo dio Tel Abyada

Do napada ISIL-a je došlo dva tjedna nakon što su kurdske snage zauzele su taj strateški važan grad (Reuters)

Skupina Islamska država Irak i Levant ponovno je u utorak osvojila jednu istočnu četvrt strateški važnog grada Tel Abyada na sirijskoj granici s Turskom, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Kurdske snage zauzele su taj grad prije dva tjedna, presjekavši skupini najizravniji opskrbni pravac od porozne granice do njihova sirijskog uporišta u Raqqi.

Prikriveni borci ISIL-a u jednoj rubnoj četvrti grada pridružili su se napadačima izvana, prenosi Hina.

Napad se dogodio šest dana nakon su se borci ISIL-a prerušeni u pobunjenike ubacili u obližnji kurdski grad Kobani i ubili više od 200 civila. Kurdski borci istjerali su ih dva dana poslije.

Dopisnik Anadolije je ranije izvijestio da je ISIL krenuo u napad u istočnim oblastima Tal Abyada. Grad su držali pripadnici Jedinica za zaštitu naroda, otkako je preuzet od Skupine prije dva tjedna.

Ranjeni prebačeni na tursku stranu granice

Dvije osobe koje su ranjene u borbi prevezene su u Akcakale na turskoj strani granice.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu izvijestio je o granatiranju između dvije sukobljene strane.

Anadolija javlja da je njihov dopisnik u utorak također vidio pripadnike ISIL-a dok su postavljali mine duž granice u blizini Jerablusa u provinciji Halep.

Dva borca su stražarila dok je treći postavljao mine. U ponedjeljak je u istom području viđena grupa muškaraca dok su kopali rovove.

Izvor: Agencije