Sirija: Izrael napao vojne položaje u Hami

U izraelskom zračnom napadu na vojne položaje u zapadnoj Siriji ubijena su dva vojnika i pričinjena je materijalna šteta, saopćila je sirijska vojska.

Napad se dogodio u četvrtak rano ujutro i pogođeno je postrojenje kraj zapadnog grada Masyafa, blizu obale Sredozemnog mora.

Izraelski ratni avioni su ispalili nekoliko raketa dok su bili u libanskom zračnom prostoru, dodaje se u saopćenju i upozorava na “opasne posljedice takvih neprijateljskih akata na sigurnost i stabilnost regije”.

Izrael se uglavnom držao postrani sirijskog građanskog rata, ali je izveo više zračnih udara na konvoje oružja iz Sirije namijenjene libanskom Hezbollahu, s kojim je u ljeto 2006. godine ratovao više od mjesec dana.

Eksplozije nakon zračnog udara

Hezbollah se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Rami Abdurahman, koji predvodi Opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da su pogođena dva postrojenja, naučni centar za istraživanje i obližnja vojna baza gdje su zalihe kratkodometnih raketa tipa zemlja- zemlja.

On je rekao da je u napadu ubijeno dvoje ljudi, a ranjeno petero.

“Mnoge eksplozije su se čule u tom području nakon zračnog udara”, rekao je Abdurahman, čija se organizacija oslanja na mrežu aktivista širom zemlje, prenosi agencija Beta.

On je objasnio da su neke eksplozije zapravo bile sekundarne, jer je pogođeno postrojenje s projektilima.

Kazao je, također, da borci libanskog Hezbollaha i iranski vojni zvaničnici često posjećuju to mjesto, a da su ubijeni i ranjeni Sirijci, dodavši da nije odmah bilo jasno da li ima žrtava među iranskim i aktivistima Hamasa.

Udar je uslijedio nakon što je istraga Ujedinjenih naroda pokazala da je sirijska Vlada odgovorna za hemijski napad u aprilu na sjeveru Sirije, u kojem je ubijeno 83 ljudi.

‘Napad nije rutinski’

Nije bilo odmah jasno da li je u četvrtak napadnuto postrojenje korišteno za proizvodnju ili skladištenje hemijskog oružja.

Sirija je saopćila da su 2013. godine izraelski borbeni avioni izveli udar na naučni centar za istraživanje u predgrađu Damaska, Džamraja.

Sirija poriče da koristi hemijsko oružje.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Yadlin objavio je na svom Twitter nalogu da izraelski napad nije bio rutinski i da je napadnuta fabrika također proizvodila hemijsko oružje i eksploziv odgovoran za smrt hiljada sirijskih civila.

Izraelski mediji prenijeli su saopćenje sirijske vojske da se napad dogodio u 2.40 sati po lokalnom vremenu iz libanskog zračnog prostora.

Izvor: Agencije