Sirija krivi Zapad, Saudijsku Arabiju i UN za propast pregovora

Građanski rat u Siriji bjesni od marta 2011. godine (EPA)

Glavni sirijski pregovarač okrivio je Zapad, Saudijsku Arabiju i UN za kolaps posljednje runde pregovora za zaustavljanje građanskog rada u zemlji.

Bashar al-Jaafari rekao je da sirijska opozicija, podržana od Saudijske Arabije, kao preduvjet za nastavljanje pregovora tražila isključenje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Dok god to bude jedan od zahtjeva, neće biti “direktnih razgovora” između Assadove vlade i opozicije, rekao je.

Jaafari je kritikovao i Staffana de Misturu, UN-ovog specijalnog izaslanika za Siriju, zbog komentara koji je dao švicarskoj televiziji prozivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da “smogne snage” da uvjeri svog sirijskog kolegu da održi nove izbore.

“Njegova izjava potkopala je njegov mandat voditelja razgovora i ostavit će posljedice na cijeli ženevski proces”, dodao je.

Rekao je da je Mistura napravio “grešku” u intervju i potrebno je da se njegov mandat posrednika preispita.

“Niko ne može vršiti pritisak na nas”, dodao je.

Putinova posjeta Siriji

Novinar al Jazeere David Chater, koji izvještava iz Ženeve, kaže da je ovo “osma runda pregovora koji su završili neuspjehom”, s tim da je Jaafari 3. decembra prvobitno najavio da će napustiti pregovore.

Građanski rat u Siriji bjesni od marta 2011. nakon što je Assadova vlada koristila silu kako bi spriječila proteste usmjerene protiv režima.

U ratu dugom gotovo sedam godina ubijene su stotine hiljada ljudi, a milioni su ih raseljeni.

Borbe su se s mrtve tačke pokrenule u Assadovu korist krajem 2015, kad je Rusija logistički i zračnim udarima podržala sirijskog saveznika.

Putin je u nedavnoj iznenadnoj i nenajavljenoj posjeti ruskoj zračnoj bazi u Latakiji najavio ograničeno povlačenje svojih vojnika.

Mimo UN-ovih nastojanja, trenutno se vode odvojeni razgovori, javlja Chater, u koje su uključeni viši funkcioneri Assadovog režima i predstavnici sirijske opozicije i sve u pokušaju da se obnove pregovori.

Izvor: Al Jazeera