Sirija: Kuvajćani u redovima pobunjenika

Prema podacima sirijske organizacije za ljudska prava, više od 13.500 ljudi, većinom civila, poginulo je u sukobima širom Sirije (Reuters)

Na desetine Kuvajćana bori se na strani pobunjeničke vojske u Siriji, u koju su ušli iz Turske, objavila je u nedjelju kuvajtska štampa, pozivajući se na izjave rođaka boraca.

List Kabas navodi da je na desetine Kuvajćana prešlo tursko-sirijsku granicu sa ciljem da se bori sa pobunjenicima protiv vladinih sirijskih snaga.

Rođaci boraca izjavili su kako održavaju kontakte s njima, kao i da su “veće grupe iz Saudijske Arabije, Alžira i Pakistana” spremne pridružiti se pobunjenicima u borbi protiv režima sirijskog predsjednika Bashara  al-Assada.

 Na desetine Kuvajćana prešlo je tursko-sirijsku granicu sa ciljem da se bori sa pobunjenicima protiv vladinih sirijskih snaga, navodi kuvajtski list Kabas.

U Saudijskoj Arabiji je ukazom zabranjeno Saudijcima da se bore protiv Assadovog režima bez prethodne saglasnosti vlade, prenijela je agencija AFP.

Prema podacima sirijske organizacije za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, više od 13.500 ljudi, većinom civila, poginulo je u sukobima širom Sirije, od marta 2011. godine.

I Izrael spreman pomoći 

Predsjednik Izraela Shimon Peres takođe je apelirao na međunarodnu zajednicu da pojača napore kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji, izrazivši nadu da će pobunjenici pobijediti.

U intervjuu za izraelski radio, Peres je ocijenio da napori međunarodne zajednice nisu dovoljni.

“Ne možemo ostati indiferentni prema sićušnim mrtvačkim sanducima u kojima su tijela dece. Masakri se pogoršavaju svaki dan. To je sramotno. Najdublje poštujem pobunjenike koji se izlažu vatri i nadam se da će oni pobijediti”, kazao je Peres u nedjelju.

Zamjenik izraelskog šefa diplomatije Dani Ajalon takođe se osvrnuo na sukob u Siriji, istakavši da je Izrael spreman obezbijediti humanitarnu pomoć.

Shimon Peres: ‘Ne možemo ostati indiferentni prema sićušnim mrtvačkim sanducima u kojima su tijela dece. To je sramotno. Najdublje poštujem pobunjenike koji se izlažu vatri i nadam se da će oni pobijediti.’

Kazao je kako je Izrael šokiran situacijom u svom sjevernom susjedstvu i da je voljan da ponudi pomoć, uključujući lijekove i hranu.

“U kontaktu smo sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i drugim humanitarnim organizacijama i zatražili smo da ranjenici budu evakuirani u Jordan, gde im možemo pomoći. Ali mi nismo u kontaktu sa pobunjenicima,  što bi moglo da im nanese štetu”, rekao je Ajalon.

Izrael je inače formalno u ratu sa Sirijom, ali je linija razdvajanja između dvije zemlje uglavnom mirna godinama.

Izvor: Agencije