Sirija: Nađena tijela smaknutih tinejdžera

Beživotna tijela najmanje 80 mladića i dječaka, sa po jednom prostrijelnom ranom na glavama i vratovima, pronađena su u utorak u rijeci u sirijskom gradu Halepu, saopćili su aktivisti i pobunjenici.

Oficir Slobodne sirijske vojske na licu mjesta javio je da je pronađeno najmanje 80 tijela, te da iz vode i dalje izvlače nova tijela u području koje kontroliraju pobunjenici.

“Dosad smo izvukli oko 68 tijela – neki su tek tinejdžeri”, kazao je kapetan Abu Sada, dodavši da je sve žrtve “likvidirao režim”.

“Ima ih sigurno više od 100. Mnoga tijela su i dalje u vodi. Pokušavamo ih izvući.”

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja je ranije javila da je pronađeno najmanje 65 tijela, saopćila je da su tijela pronađena u rijeci Quweiq, koja razdvaja naselje Bustan al-Qasr od Ansarija na jugozapadu grada.

Identitet nepoznat

Volonter koji je pomogao da se tijela stave na kamion, kazao je: “Ne znamo o kome se radi jer nismo pronašli lične dokumente”.

Dopisnik agencije AFP javio je da je vidio najmanje 15 tijela na kamionu, dodavši da stalno pristižu nova.

Abu Sada je kazao da će tijela prevesti do bolnice u Zarzuru, gdje će ih možda identificirati članovi porodica.
“Oni koji ne budu identificirani, bit će sahranjeni u zajedničku grobnicu”, rekao je on.

U međuvremenu, u lokalnoj banci okupili su se ljudi koji su tražili nestale članove porodica.

“Moj brat je nestao prije nekoliko sedmica kada je prolazio kroz zonu koju kontroliraju režimske snage, te ne znamo gdje je i šta je s njim”, rekao je Mohammed Abdel Aziz, dok je pregledao tijela prekrivena blatom.

“Možda su likvidirani prije nekoliko dana, a struja je donijela tijela na ovo mjesto”, rekao je za AFP Abu Anas, borac Slobodne sirijske vojske.

Izvor rijeke, duge 129 kilometara, je u Turskoj, a ona protiče kroz područja Halepa koja kontroliraju i režimske i pobunjeničke snage.

“Ovo nije prvi put da smo pronašli tijela ubijenih ljudi, ali nikad ovoliko”, rekao je Abu Anas, dok je pored njega ležalo tijelo 12-godišnjaka sa prostrijelnom ranom na potiljku.

“Shabiha (provladina milicija) otima ljude koji prelaze kontrolni punkt i ubija mnoge”, rekao je Abu Anas.

Na videosnimku koji je Opservatorija objavila na društvenoj mreži YouTube, kamerman hoda po obali rijeke, koja je široka oko dva metra, te snima pedesetak beživotnih tijela.

Većinom su im ruke povezane iza leđa, a oko njihovih glava su lokve krvi.

UN: Bez donacija, smanjiti obroke građanima

Ranije u utorak, Ujedinjeni narodi (UN) su saopćili da će biti prisiljeni smanjiti obroke koje dijele Sirijcima ukoliko donatori, koji će se sastati za nekoliko dana, ne budu puno darežljiviji.

John Ging, šef operacija u Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) je naglasio da je zbog nedostatka novca hranjivost obroka već smanjena za 50 posto u posljednja dva mjeseca, prenosi Hina.

“Jasno govorimo donatorima da će biti dodatnih smanjenja obroka”, dodao je on na konferenciji za novinare.

UN uz obroke dijeli poruku u kojoj naglašava da su smanjenja izazvana problemima finansiranja, a ne usmjeravanjem pomoći sirijskim vlastima ili opoziciji.

“Ni dolar UN-ove pomoći ne ide sirijskoj Vladi, jer pomoć prolazi preko lokalnih organizacija, posebno Sirijskog Crvenog polumjeseca”, naglasio je Ging, odgovarajući na kritike sirijske opozicije.

Istakao je da polovica hrane odlazi u područja pod kontrolom opozicije, jer UN želi pravednu raspodjelu.

Pitanje kontrole raspodjele pomoći je važno jer utječe na povjerenje donatora.

Ging je to rekao dva dana prije sastanka donatora u Kuvajtu, kako bi se skupilo 1,5 milijarde dolara za pet miliona Sirijaca zahvaćenih sukobom.

“Poziv na prikupljanje 500 miliona dolara za Sirijce koji su ostali u zemlji za sada se polovično finansira”, podsjetio je Ging.
UN također treba milijardu dolara pomoći za 640.000 Sirijaca izbjeglih u susjedne zemlje (Tursku, Jordan, Irak i Liban). Očekuje se da će se broj izbjeglica udvostručiti do juna.

Šezdesetak zemalja  sudjelovat će na sastanku u Kuvajtu, uključujući  Rusiju i Iran, koji pružaju najveću podršku režimu predsjednika Bashara al-Assada.

Izvor: Agencije