Sirija: Ne prestaju borbe u Alepu i Damasku

Sirijski pobunjenici i pripadnici državnih snaga bezbjednosti u nedjelju ujutro vode žestoke borbe u blizini glavne baze obavještajne službe u gradu Alepu.

SAD za Jordan 100 miliona dolara

Washington je donirao 100 miliona dolara Jordanu kako bi pomogao desetinama hiljada Sirijaca koji su pobjegli od nemira u svojoj zemlji, izjavio je visoki američki zvaničnik u nedjelju.

Američki ambasador u Jordanu E. Jones rekao je da će američka donacija pomoći Jordanu da ispuni sve veće energetske potrebe zbog nestabilnih isporuka plina iz Egipta, prenosi AFP.

On kaže da će donacija pomoći s “teškoćama u nacionalnom budžetu, koje su rezultat ponavljajućih prekida isporuke plina iz Egipta, i također će pomoći u pružanju usluga izbjeglicama iz Sirije”.

“Jedino se u Siriji više osjete posljedice terora sirijskog režima”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s jordanskim ministrom za planiranje Jafarom Hasanom.

Helikopteri su istovremeno bombardirali nekoliko okruga u Damasku, u pokušaju da iz njih istjeraju pobunjenike, izjavili su očevici.

Borbe bijesne i u drugim dijelovima Alepa, glavnog sirijskog trgovačkog i industrijskog centra.

Pobunjenici su tokom noći sa subote u nedjelju u centru Alepa srušili spomenik oca predsjednika Bashara al-Assada, preminulog predsjednika Hafeza al-Assada.

“Eksplozije iz različitih dijelova tresu cijeli grad. Od jutra traje žestoka izmjena vatre kod štaba obavještajne službe u al-Mouhafazu”, izjavila je svjedokinja u telefonskom razgovoru za Reuters.

Pobunjenici tvrde da su zauzeli granični prelaz prema Turskoj, sjeverno od ovog grada.

Palo 200 granata

Assadove snage napreduju u Damasku i ponovo su preuzele kontrolu nad okrugom Mezze, izjavili su mještani i opozicioni aktivisti.

Elitna četvrta armijska divizija drži pod opsadom Barzeh, sjeverni okrug Damaska, rekli su ovi izvori.

Sirijska artiljerija i helikopteri dejstvovali su u nedjelju i po gradu Deir al-Zor, kako bi spriječili pobunjenike da konsolidiraju svoje redove i učvrste kontrolu u istočnom dijelu grada, navode očevici.

Oni kažu da je na ovaj grad, oko 430 kilometara sjeveroistočno od Damaska, palo oko 200 granata, prenosi Reuters.

Ovo je najžešće granatiranje ovog grada od kada je vojska intervenirala u njemu prije godinu dana, da bi ugušila ulične demonstracije protiv Assada.

U dosadašnjim sukobima vlade i pobunjenika poginulo je više od 19.000 ljudi, prenosi AFP podatke Opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera i agencije