Sirija odbacila američki zahtjev za povlačenje iranskih snaga

Oni koji traže povlačenje Irana i Hezbollaha planiraju mogućnost intervencije na svim područjima Sirije, smatra Mekdad (EPA)

Sirijske vlasti su odbacile zahtjev Sjedinjenih Američkih Država za povlačenje iranskih snaga i pripadnika libanskog šiitskog pokreta Hezbollah sa njenog tla.

Zamjenik šefa sirijske diplomatije Faisal Mekdad izjavio je za rusku agenciju Sputnik da to pitanje “nije na dnevnom redu pošto se odnosi na suverenitet Sirije”, prenosi Tanjug.

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je ove sedmice spisak zahtjeva za postizanje novog nuklearnog sporazuma sa Iranom u kojem se navodi povlačenje iranskih snaga iz Sirije.

Podrška Assadu

Iran zajedno sa Rusijom pruža podršku snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Mekdad je rekao da Sirija “visoko cijeni” vojnu podršku Rusije kao i “savjete” Irana i Hezbollaha i dodao da niko ne smije da dovodi u pitanje povlačenje iranskih snaga iz Sirije.

“Oni koji traže tako nešto, a to sigurno nisu naši ruski prijatelji, planiraju mogućnost intervencije na svim područjima Sirije, uključujući podršku teroristima u zemlji i regiji”, rekao je sirijski zvaničnik.

Izvor: Agencije