Sirija: Oteti pripadnici UN-a na sigurnom

Organizacija za zabranu hemijskog oružja poslala je u Siriju tim stručnjaka kako bi istražili navode da je u borbama korišten hlor (AP)

Nekoliko službenika Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koji su bili napadnuti u Siriji, sada su sigurni i vraćaju se u bazu, priopćeno je u utorak iz njihove agencije.

Sirijski mediji ranije su izvijestili kako je oteto šest službenika OPCW-a i pet ljudi iz njihove pratnje.

Konvoj s inspektorima OPCW-a i službenicima UN-a išao je, u trenutku incidenta, na mjesto navodnog kemijskog napada klorom.

Ministarstvo optužilo snage opozicije

Naoružane skupine u središnjoj Siriji otele su 11 osoba, među njima i šest članova misije Ujedinjenih naroda za istrage o kemijskom oružju u toj zemlji, priopćilo je u utorak sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

U priopćenju se navodi kako se otmica dogodila u ruralnom području u blizini grada Hame, u središnjem dijelu Sirije, prenosi Fena agenciju AFP.

Ministarstvo je za otmicu okrivilo pobunjenike koji se bore za svrgavanje predsjednika Sirije Bashara Al-Assada, optužujući ih da su počinili “teroristička djela” protiv osoblja UN-a i UN-ove Organizacije za zabranu kemijskog oružja.

Ta organizacija, koja nadgleda primjenu Konvencije o kemijskom oružju i uništenje tog oružja u Siriji, poslala je ovog mjeseca u tu zemlju tim stručnjaka kako bi istražili navode da je na području grada Hame u borbama korišten klor.

Ljudske žrtve i ozljede

State Department je ranije ovog mjeseca priopćio da Sirija mora uništiti i objekte koji su u vezi s njezinim kemijskim programom, uključujući hangare i tunele.

Čak i kad preda sve svoje kemijsko oružje, Sirija će morati poduzeti dodatne korake kako bi ispunila sve obveze koje je preuzela kada se obvezala na uništavanje svog kemijskog arsenala, istaknula je tada Rose Gottemoeller, podtajnica State Departmenta za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost.

Navela je kako postoje i nerazriješene “omaške” u deklaraciji Vlade Sirije o kemijskim zalihama kojima raspolaže, čime se bavi Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Također, navela je da se istražuju izvješća o navodnoj upotrebi klora u nekim sirijskim gradovima što je, kako je rekla, izazvalo ljudske žrtve i ozljede.

Navela je i kako je Sirija dosad dopremila blizu 92 posto svog kemijskog oružja u luku iz koje će se transportirati u inozemstvo, dok se ostatak nalazi na jednom mjestu u blizini Damaska.

Neobrađeni podaci

Američki državni tajnik John Kerry sredinom mjeseca je izjavio kako je vidio neobrađene podatke o tome da je Sirija upotrijebila bojni otrov u napadima na vlastite državljane, ali je dodao da podaci još nisu verificirani.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je Sirija u posljednjih nekoliko mjeseci možda upotrijebila kemijsko oružje u 14 napada, prenosi Hina.

“Vidio sam neobrađene podatke koji upućuju na to da je bilo, kao što Francuska kaže, nekoliko slučeva u kojima je klor upotrijebljen u ratne svrhe”, kazao je Kerry tada.

“Ako to jest istina i bude li to moguće dokazati, to bi bilo u suprotnosti s dogovorom o kemijskom oružju i protiv konvencije koju je Sirija potpisala”, dodao je Kerry.

Izvor: Agencije