Sirija: Pobunjenici srušili dva vojna aviona

Pogrebna povorka ubijenom komandantu Shateriju u Teheranu (AP)

Sirijski pobunjenici su u četvrtak oborili dva vojna aviona iznad sjeverozapadne provincije Idlib, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Oba aviona pogođena su iz teške artiljerije u toku operacije zračnih snaga sirijske vojske u toj oblasti, prenio je AFP.

Kerry: Do 90.000 žrtava

Državni sekretar SAD-a John Kerry izjavio je u četvrtak da je broj žrtava sukoba u Siriji do sada najvjerovatnije dostigao 90.000, navodeći podatke koje je dobio od svog kolege iz Saudijske Arabije, princa Sauda al-Faisala.

“Imao sam priliku danas razgovarati sa šefom diplomatije Saudijske Arabije. Prva stvar koju mi je rekao bila je da je, prema njegovoj procjeni, u Siriji najvjerovatnije poginulo 90.000 ljudi”, rekao je Kerry novinarima.

Ovaj podatak značajno nadmašuje procjene Ujedinjenih naroda (UN), prema kojima se, kako je ove sedmice saopćila šefica Agencije UN-a za zaštitu ljudskih prava Navi Pilay, broj poginulih u Siriji “približava broju od 70.000”.

Američki diplomata najavio je da će “očajna humanitarna situacija” u Siriji biti jedno od glavnih pitanja na njegovom prvom sastanku s generalnim sekretarom UN-a Banom Ki-moonom, prenosi AFP.

Ovo područje je najvećim dijelom pod kontrolom pobunjenika, podsjeća agencija.

U međuvremenu, iranske vlasti su saopćile da su napadači ubili šefa iranske Revolucionarne garde u zasjedi na putu iz Damaska ​​prema Beirutu.

Iranska elitna jedinica navela je da se radi o komandantu Hassanu Shateriju, u saopćenju na internetskoj stranici, gdje je precizirano da je ubijen u utorak.

Novi mirovni plan

Saudijski list Asharq Al-Awsat objavio je u četvrtak da u UN cirkulira novi mirovni plan za Siriju, koji bi uključio formiranje senata za nadziranje prijenosa vlasti.

List je prenio da je imao uvid u plan čiji je cilj okončanje konflikta u Siriji koji traje već 23 mjeseca, dodajući da je sačinjen “pod nadzorom UN”.

U sastavljanju plana učestvovali su i pripadnici opozicije čije je sjedište u Siriji i koju tolerira vlada Bashara al-Assada, navodi list.

Ranije u četvrtak, sirijski pobunjenici zauzeli su grad Shadadah blizu granice sa Irakom, a opozicioni aktivisti tvrde da je u trodnevnim sukobima za kontrolu nad ovim strateški važnim mjestom poginulo najmanje 100 vojnika i 30 pobunjenika.

Shadadah predstavlja jednu od glavnih odbrambenih pozicija na putu ka provincijskog prijestolnici, udaljenoj oko 50 kilometara.

Zauzimanje aerodroma

Pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske, zajedno sa jedinicama među kojima su i borci Nusra fronta, povezanog sa Al Kaidom, osvojili su grad koji se nalazi u naftom bogatoj istočnoj provinciji Hasaka, javio je Reuters.

Istovremeno, aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava tvrde da su u toku sukobi za kontrolu nad glavnim aerodromom u sjevernom gradu Halepu i da snage režima napadaju pobunjeničke položaje iz zraka, javio je AP.

Opozicione snage već nedjeljama izvode napade na aerodrom, a u srijedu su zauzele veći dio vojne baze koja ga štiti.

Aktivisti tvrde da se vode žestoki sukobi i u obližnjoj vojnoj bazi blizu grada Nairab.

Izvor: Al Jazeera i agencije