Sirija potvrdila izraelski zračni napad

Sirijska vojska je potvrdila da su izraelski mlazni avioni u zoru ušli u Siriju leteći ispod radara, nakon čega su izvršili zračni napad na vojni istraživački centar u Jamrayau, u blizini Damaska.

“Izraelski borbeni avioni su narušili naš zračni prostor danas u zoru i izveli su direktni napad na naučni istraživački centar koji je zadužen za podizanje nivoa našeg otpora i samoodbrane”, rečeno je u saopćenju glavne vojne komande, koju je prenijela državna novinska agencija SANA u srijedu navečer.

Napad je uslijedio nakon što su “terorističke grupe više puta neuspješno pokušale da zauzmu ovaj objekt”, navedeno je u saopćenju.

Režim predsjednika Bashara al-Assada teroristima naziva pobunjeničke grupe koje se bore protiv vladinih snaga.

Izraelski borbeni avioni su u sirijski zračni prostor ušli preko planine Hermon, odnosno planine Jabal el-Sheikh kako je Arapi zovu, saopćila je vojska.

Vojska je dodala da su dva radnika centra poginula u ovom napadu.

“Ovaj napad je samo jedan u dugom nizu činova agresije i kriminaliteta protiv Arapa i muslimana”, navedeno je u saopćenju.

Vojska je negirala ranije izvještaje da su izraelske snage izvele zračne napade tokom noći na sirijski konvoj oružja u blizini granice sa Libanom.

Mediji su citirali američke i regionalne zvaničnike koji su rekli da su Izraelci izveli zračni napad unutar Sirije u blizini granice sa Libanom, u kojem je napadnut konvoj kamiona. 

Konvoj oružja

“Meta napada je bio kamion koji je prevozio oružje iz Sirije u Liban”, kazao je jedan zapadni diplomata.

Izvor iz redova pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada je rekao da zračni napad izveden u svitanje (oko 5.30 sati po srednjeevropskom vremenu) u srijedu, raznio konvoj na planinskom putu udaljenom oko pet kilometara od mjesta gdje glavni autoput između Damaska i Bejruta presijeca granicu.

Regionalni zvaničnici su rekli da je prethodnih dana planirao izvesti zračni napad kojim bi se uništila pošiljka oružja, koje je bilo namijenjeno Hezbollahu u Libanu.

Oni su kazali da su u pošiljci bile sofisticirane protuzračne rakete SA-17 ruske proizvodnje, koje bi strateški “promijenile pravila igre” u rukama Hezbollaha.

Zvaničnik SAD-a je potvrdio da je zračni napad izveden tokom noći pogodio konvoj kamiona.

Svi zvaničnici su izjave dali pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni govoriti o napadu.

Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadu, a sirijski zvaničnici i državni mediji nisu ništa javili o ovom napadu.

Zabrinutost Izraela

Novinarka Al Jazeere Rula Amin je izvijestila iz Bejruta da još uvijek čeka na saopćenje sirijske Vlade, iako već kruže razni medijski izvještaji.

“Ovo također pokazuje da su Izraelci veoma zabrinuti da bi sirijsko oružje moglo pasti u ruke ili Hezbollaha, ili grupa kao što je Al Kaida”, izvijestila je ona.

Zvaničnik SAD-a je kazao da oni prate sirijsko hemijsko oružje i da se čini da je ono i dalje čvrsto pod kontrolom režimskih snaga.

Među izraelskim sigurnosnim zvaničnicima vlada strah da bi Hezbollah mogao doći u posjed sirijskog hemijskog oružja i protuzračnih raketa SA-17.

Ako dođe do toga, to bi promijenilo balans snaga u regiji i znatno bi ograničio mogućnost Izraela da narušava libanski zračni prostor.

Ranije ove sedmice Izrael je postavio bateriju svog novog sistema za zaštitu od raketnih napada “Željezna kupola” u Haifi, na sjeveru zemlje, koji je bio meta napada Hezbollahovih raketnih napada tokom rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Izraelska vojska je taj potez nazvala “rutinskim”.

Vojska u Libanu, koji dijeli granicu s Izraelom i Sirijom, saopćila je u srijedu da su izraelski borbeni avioni znatno pojačali svoje aktivnosti iznad Libana u posljednjoj sedmici, uključujući najmanje 12 ulaza u manje od 24 sata na jugu zemlje.

Zračni napadi

Viši libanski sigurnosni zvaničnik je kazao da nije bilo izraelskih zračnih napada unutar libanske teritorije. Na pitanje da li je moguće da su napadi izvedeni duž granice na sirijskoj strani, on je rekao da to ne bi mogao potvrditi s obzirom da se radi o području koje on ne nadzire.

On je govorio uz uslov da ostane anoniman, jer nema ovlaštenja da razgovara s medijima.

Libanska armija je saopćila da su se posljednja dva narušavanja zračnog prostora desila u srijedu u dva sata ujutro po lokalnom vremenu.

Navedeno je da su četiri borbena aviona doletjela iz pravca obalskog grada Naqoura i da su se zadržali nekoliko sati na nebu iznad sela u južnom Libanu. Nakon toga su napustili libanski zračni prostor.

Dodatno je saopćeno da su slični letovi osam borbenih aviona zabilježeni u utorak.

Libanski sigurnosni zvaničnik je rekao da su letovi dio “povećane aktivnosti” do koje je došlo u protekloj sedmici, ali nije ponudio pojašnjenja.

On je izjave dao uz uslov da ostane anoniman, jer nije ovlašten da daje saopćenja medijima.

Dio Libana nad kojim su zabilježeni letovi graniči s južnim dijelom Sirije.

Izraelsko kršenje zračnog prostora Libana se događa svakodnevno, a libanske vlasti redovno ulažu žalbe Ujedinjenim narodima (UN) zbog tih letova.

Izvor: Al Jazeera i agencije