Sirija: Stotine američkih marinaca u ofanzivi na ISIL

Marinci pripremaju haubice za pomoć saveznicima u Siriji (Reuters)

Sjedinjene Američke Države poslale su nekoliko stotina marinaca u Siriju s artiljerijskim oružjem, u sklopu priprema za ofenzivu izbacivanja skupine Islamska država Irak i Levant iz njihovog samoproglašenog glavnog grada Raqqe, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Marinci pripremaju haubice za pomoć saveznicima u Siriji, kažu američki dužnosnici.

Angažman marinaca je privremen, ali bi mogao ukazati na to da Bijela kuća želi dati Pentagonu veću fleksibilnost da donosi rutinske odluke o borbi protiv ISIL-a.

Vojni zapovjednici frustrirani miješanjem bivše administracije tražili su veće slobode u dnevnom odlučivanju.

SAD se takođe priprema za slanje dodatnih 1.000 vojnika u Kuvajt kako bi bili spremni za borbu protiv ISIL-a ukoliko njihov angažman bude potreban.

Amerikanci već kod Manbija

Smatra se da bi američki zapovjednici mogli imati veću fleksibilnost da brzo odgovore na nepredviđene okolnosti i izazove na ratištu.

Nedavno su američki vojnici privremeno poslani u okolicu Manbija u Siriji kako bi smirili tenzije u tom području, priopćeno je iz Pentagona.

Prema postojećim ograničenjima, uvedenim tokom mandata Baracka Obame, vojska može poslati do 500 vojnika u Siriju, iako se vojnici na privremenoj misiji ne računaju.

Specijalci su uglavnom angažirani u Siriji da obučavaju i pomažu Sirijskim demokratskim snagama (SDF), krovnoj skupini kurdskih i arapskih boraca koji su se pokazali ključnim faktorom u borbi koalicije protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije