Sirija Turskoj: Povucite jedinice iz Idliba

Turska tvrdi kako djeluje zajedno sa sirijskim pobunjenicima kako bi provela sporazum postignut prošli mjesec sa Rusijom i Iranom (EPA)

Sirija je u subotu zatražila da se turske jedinice, koje su ušle u sjeverozapadne dijelove države, odmah povuku, ocijenivši kako je riječ o „flagrantnoj agresiji“, prenose agencije.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije saopćilo je kako je ulazak turskih vojnih vozila u pobunjenička područja na sjeverozapadu zemlje preko graničnog prijelaza Bab al-Hawa kasno u četvrtak navečer kršenje međunarodnog prava.

„Sirija najoštrije osuđuje ulazak turskih jedinica u pokrajinu Idlib, što je flagrantna agresija protiv suvereniteta i sigurnosti sirijskog teritorija“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Astanski proces

Turska tvrdi kako djeluje zajedno sa sirijskim pobunjenicima kako bi provela sporazum postignut prošli mjesec sa Rusijom i Iranom u kazahstanskoj prijestolnici Astani kako bi se smanjile borbe između pobunjenika.

„Turska agresija nije ni na koji način povezana s dogovorima postignutim između država jamaca u Astanskom procesu, nego je riječ o kršenju tih dogovora“, smatra međutim Sirija.

Izvor: Agencije