Sirija: U eksploziji poginula 23 pripadnika oružanih grupa iz Azije

U eksploziji su povrijeđeni deseci ljudi (EPA)

U eksploziji neodređenog porijekla u glavnom štabu azijskih pripadnika oružanih grupa u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, ubijene su 23 osobe, među kojima sedam civila, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Borci koji su stigli iz azijskih zemalja, posebno srednje Azije, kao i Ujguri porijeklom iz kineske pokrajine Xinjiang, dio su frakcija oružanih grupa u Siriji.

“Do snažne eksplozije došlo je u glavnom štabu vojnika sa Kavkaza u gradu Idlibu, pri čemu su poginule 23 osobe, od kojih sedam civila”, izjavio je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman.

U eksploziji su povrijeđeni deseci ljudi.

Sirijska vojska je ranije preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom u Idlibu, u daljem napredovanju ka oslobođenju te teritorije od pobunjenika, prenijela je sirijska televizija.

Napad na ‘zonu bez konflikta’

Prema medijskim navodima, sirijske snage su ušle u grad Sinjar, dok je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila da je ponovo prohodan put Vladinim snagama prema bazi Abu Zuhur, koja je još u rukama pobunjenika.

Sirijska vojska, uz podršku Rusije, krenula je 25. decembra u ofanzivu za preuzimanje Idliba, koji su držali pobunjenici i sirijski ogranak Al-Kaide, grupa Fatah al-Sham.

Idlib je jedna od četiri “zone bez konflikta” u Siriji, formirane sporazumom između Rusije, Irana i Turske.

U toj provinciji živi oko 2,5 miliona ljudi.

Izvor: Agencije