Sirija: U ruskim napadima na zgradu suda 40 mrtvih, 150 ranjenih

Civili često žrtve ruskih napada u Siriji (Anadolija)

IDLiB –  U zračnim napadima ruskih aviona na zgradu suda u Idlibu, u Siriji, poginulo je 40 civila, a 150 osoba je povrijeđeno.

Kako saznaje agencija Anadolija, ispaljeno je osam projektila na zgradu, a ekipe civilne zaštite pokušavaju izvući na desetine osoba zarobljenih ispod ruševina.

Prilikom napada nastala je i znatna materijalna šteta.

Član komiteta za lokalnu koordinaciju u Idlibu Firas Ebu Muhammed kazao je kako su “meta ruskih aviona civilna naselja u Idlibu i okolini” i dodao da “u Idlibu nema pripadnika terorističke organizacije ISIL koju bi Rusija trebala napadati”.

Masakri nad civilima

“Ruski avioni otkako su došli u Siriju, vrše masakre nad civilnim stanovištvom” kazao je Mohammed i dodao da se posebno napadaju civilna naselja koja se nalaze pod kontrolom opozicije.

Krajem septembra ove godina ruski avioni počeli su sa bombardovanje više sirijskih gradova. Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji organizacije ISIL, često žrtve ovih napada budu sirijski civili. Također, tokom ovih napada često bivaju uništeni vojni stožeri kao i centri za obuku sirijske opozicije koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

Izvor: Al Jazeera