Sirija uhapsila porodice učesnika u Ženevi 2

Konferencija otvorena 22. januara u Švicarskoj trajala je do 15. februara, ali bez nekog rezultata (EPA)

Sjedinjene Države saopćile su da je Sirija stavila u pritvor članove porodice pripadnika opozicije koji su učestvovali na mirovnoj konferenciji Ženeva 2 u januaru u Švicarskoj.

State Department zatražio je u saopćenju od sirijskog režima da “odmah i bezuvjetno oslobodi sve one koji su nepravedno privedeni”.

Sjedinjene Američke Države su zgrožene vijestima po kojima je režim Bashara al-Assada uhapsio članove porodice izaslanstva opozicione sirijske koalicije koja je sudjelovala na pregovorima Ženeva 2, dodaje se.

Ta je konferencija otvorena 22. januara u Švicarskoj i trajala do 15. februara, ali bez nekog rezultata.

Zasjeda sirijske vojske

Reakcija SAD-a uslijedila je nekoliko sati nakon što je sirijska državna agencija SANA navela da je u zasjedi koju je postavila sirijska vojska u blizini Damaska poginulo je 175 pobunjenika, među kojima ima i stranih boraca koji se bore na strani sirijske opozicije.

U izvještaju se navodi da je vojna jedinica sirijske vojske “primijetila pobunjenike Al-Nusra Fronta i Liwa al-Islama blizu Damaska i ubila njih 175, a nekoliko drugih je ranjeno”.

“Među njima ima Saudijaca, Katrana i Čečena”, prenosi AFP.

Napad, s vjerovatno najvećim brojem žrtava u redovima pobunjenika u posljednjih nekoliko mjeseci, dogodio se u istočnom predgrađu Ghouta, glavnom uporištu sirijskih pobunjenika.

Vojska je zaplijenila i oružje boraca Al-Nusra Fronta, koji se smatra zvaničnim partnerom Al-Kaide u Siriji, koji teži svrgavanju predsjednika Bashara al-Assada i stvaranja islamske države na tlu Sirije.

Dok Siriju zahvata novi val ratnih okršaja, statistika govori kako je u dosadašnjim sukobima poginulo gotovo 140.000 osoba, dok su milioni raseljeni.

Izvor: Agencije