Sirija: Vojska zauzela posljednje veće uporište ISIL-a

U borbama su učestvovali pripadnici sirijske vojske i njihovi saveznici, uključujući Hezbollah (EPA)

Sirijska vojska i njeni saveznici, među kojima je libanska grupa Hezbollah, osvojili su posljednji grad pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, saopćio je u srijedu komandant u vojnoj alijansi koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javljaju svjetske agencije.

“Posljednje uporište Daesha [arapska skraćenica za ISIL], Albu Kamal, slobodno je od ove organizacije”, istakao je komandant.

On je dodao kako su iračke Snage narodne mobilizacije također učestvovale u zauzimanju grada Albu Kamal, smještenog u Siriji u blizini iračke granice na rijeci Eufrat, prenosi Reuters.

Sve manje teritorije pod ISIL-om

Hezbollah je bio “osnova borbe bitke za Albu Kamal”, naveo je komandant i dodao kako su stotine pripadnika elitnih snaga šiitske grupe koja ima podršku Irana učestvovale u bitci.

Ranije u srijedu je televizijska stanica al-Manar, bliska Hezbollahu, objavila kako je sirijska armija i njeni saveznici opkolila Albu Kamal i počela nadirati ka centru grada.

Pripadnici ISIL-a još kontroliraju neke pustinjske dijelove i obližnja sela, kao i gradove i sela u susjednim dijelovima Iraka, kao i raštrkane dijelove teritorije širom obje države.

Izvor: Agencije