Sirijac je bio i predsjednik Argentine

U Argentini živi jedna od najvećih sirijskih zajednica u Latinskoj Americi. Prošle godine prihvatili su više od 3.000 izbeglica iz Sirije. Argentinci sirijskog porijekla sada traže od Vlade u Buenos Airesu da učini još više kako bi pomogla Sirijcima koji bježe od sukoba.

Mnogi od prvih imigranata s područja današnje Sirije došli su u jednu zgradu u Buenos Airesu sredinom 19. stoljeća. Kao i danas, bježali su od sukoba u domovini. Iz straha su se odlučili na dugo, iscrpljujuće putovanje u nepoznatu zemlju, u kojoj ih nisu svi čekali raširenih ruku. I desetljećima nakon njih, dolazili su mnogi imigranti i izbjeglice.

“Ti sirijski imigranti sada su uglavnom potpuno integrirani u argentinsko društvo. Smatra se da je četvrtina stanovništva Argentine arapskog porijekla i da su ostavili dubok trag na novu domovinu”, izvještava iz Buenos Airesa reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Članovi kluba svih religija

Carlos Menem, sin sirijskih imigranata, dva puta je izabran za predsjednika Argentine tijekom ‘90-ih. Drugi Sirijci su uspješni biznismeni i istaknuti umjetnici. Dio njih osnovao je udruge i klubove kako bi sačuvali kulturu i tradiciju.

Gamal E'dija, kuhar u Sirijsko-libanonskom klubu u Buenos Airesu, objašnjava kako se prave jela za koja je recepte u Argentinu donijela njegova baka. Predsjednik kluba Yaoudat Brahim kaže kako je nekoliko puta posjetio Siriju prije rata.

“Imamo članove svih religija, kršćane i muslimane, šiite i sunite, sirijske pravoslavce, maronite… Sve ove skupine sudjeluju u radu kluba. Ovdje, u Argentini, nema razlike među njima”, kaže Brahim.

Nabil Sabra je nedavno došao u ovu zemlju. Pobjegao je od sukoba u Siriji sa suprugom i troje djece. Kaže da je to najteža odluka koju je ikada donio.

“Odlučio sam se na to zbog djece. U Siriji sam ostavio majku i ostatak obitelji. Ali, zbog djece nisam mogao ostati”, kaže Nabil.

U Argentini ima rođake koji su mu pomogli da se zaposli u Sirijsko-libanonskom klubu. Zahvalan je na dobrodošlici i prilikama koje je dobio, ali njegovo srce je i dalje u Siriji.

‘Moj život je u Siriji’

“Vratit ću se. Zašto? Moj život je u Siriji. Ne mogu mnogo govoriti o tome, jer ću početi plakati. Sirija je za mene sve”, priča Nabil.

Nabil je bio jedan od sretnika. Prodao je obiteljski nakit i ukrcao se u avion koji je letio iz Damaska. Sirijska zajednica ovdje kaže da od Vlade traži dodatnu pomoć.

“Da, putem Ministarstva vanjskih poslova zatražili smo pomoć i ljudi rade na tome. Realno, mali broj Sirijaca je došao u Argentinu. Došli su oni koji ovdje imaju rođake spremne da im uvijek pomognu”, rekao je Brahim.

Rat u Siriji se nastavlja, a mnogi u Argentini sa sve većom zabrinutošću i tugom prate šta se događa u zemlji koju su oni i njihovi preci ostavili iza sebe.

Izvor: Al Jazeera