Sirijci napuštaju grad pogođen hemijskim oružjem

Raseljeni žive u teškim humanitarnim uvjetima (Al Jazeera)

Većina stanovnika Khan Sheikhouna u sirijskoj provinciji Idlib izbjegla je nakon što je sirijski režim napao taj grad hemijskim oružjem 4. aprila ove godine.

Blizu 1.200 porodica uputilo se ka granici s Turskom, gdje žive u teškim uvjetima.

Raseljenima nedostaju šatori i osnovna sredstva za život, javlja reporter Al Jazeere, koji se nalazi u toj sjevernoj sirijskoj regiji.

U tom gradu živjelo je blizu 50.000 ljudi, dodaje Al Jazeerin reporter.

Napad sarinom

Najmanje 86 osoba, uključujući 27-ero djece, ubijeno je početkom aprila u napadu hemijskim oružjem na grad Khan Sheikhoun, koji kontroliraju pobunjenici, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ministar zdravstva Turske Recep Akdag saopćio je kako je utvrđeno da je u napadu upotrijebljen plin sarin.

Akdag je rekao da je u laboratoriji obavljen detaljan pregled uzoraka uzetih nakon napada hemijskim oružjem na Khan Sheikhoun.

Napad je izazvao svjetske osude, Ujedinjene nacije najavile su da će ga istražiti kao mogući ratni zločin, no sirijske vlasti negiraju da su ga izvršile.

Rusija, ključni saveznik Bashara al-Assada, krivi opoziciju i kaže da su režimske snage u udarima pogodile zgradu gdje pobunjenici prave hemijsko oružje.

Pobunjenici ovo negiraju.

Ispaljeno 59 raketa Tomahawk

Tri dana nakon napada Sjedinjene Američke Države ispalile su veći broj krstarećih raketa na zračnu bazu sirijskih snaga u znak odmazde za napad hemijskim oružjem koji je usmrtio veliki broj civila.

Pentagon je saopćio kako je 59 raketa Tomahawk pogodilo zračnu bazu Shayrat u provinciji Homs.

Vjeruje se kako su iz te baze poletjeli sirijski avioni koji su ispustili hemikalije na grad pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib.

Sirijska državna televizija objavila je i da je u američkom napadu pogođen veći broj vojnih meta te ga nazvala “činom agresije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije