Sirijcima 337 miliona dolara pomoći

Barack Obama najavio je u Washingtonu dodatnu pomoć od 155 miliona dolara za izbjeglice (AFP)

Dobrotvorne organizacije koje su se u utorak sastale u Kuvajtu obećale su 182 miliona dolara pomoći Sirijcima, koji su već gotovo dvije godine u ratu, a Sjedinjene Države najavile su dodatnu pomoć od 155 miliona dolara.

Najava dolazi dan prije donatorske konferencije u Kuvajtu, koja će biti održana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda (UN), uz sudjelovanje šezdesetak zemalja, među kojima je Iran, jedan od vjernih saveznika sirijskog režima.

Organizatori očekuju da će prikupiti 1,5 milijarda dolara kako bi odgovorili na humanitarne potrebe sirijskih civila.

Kuvajtska muslimanska humanitarna organizacija organizirala je u utorak susret 77 nevladinih organizacija iz cijeloga svijeta, javila je službena agencija Kuna.

Pomoć i susjednim zemljama

Direktor te organizacije Abdulah al-Matuk dodao je da će se pomoć podijeliti civilima u Siriji i u susjednim zemljama, gdje je izbjeglo više stotina hiljada Sirijaca.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon stigao je u utorak u emirat kako bi sudjelovao na konferenciji.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u Washingtonu dodatnu pomoć od 155 miliona dolara za izbjeglice, čime se ukupna vrijednost američke humanitarne pomoći Sirijcima penje na 365 miliona dolara.

Evropska komisija (EK) najavila je u utorak da će u Kuvajtu ponuditi pomoć od 100 miliona eura namijenjenih civilima, uz 100 miliona eura koje je Brisel već odobrio za pomoć Sirijcima.

Izvor: Agencije