Sirijska djeca nisu sigurna ni u Libanonu

Sirijska izbjeglička djeca nisu sigurna čak ni u zemljama koje su ih primile. Mnogi su izloženi riziku od zlostavljanja jer moraju raditi kako bi izdržavali svoje obitelji, a ne idu ni u školu.

Alyaa ima 11 godina. Pobjegla je od ratu u Siriji da bi se suočila s novom opasnošću u Libanonu. Njezina škola je sigurna, ali kao i ona, mnoge ove izbjeglice također moraju raditi kad se završi nastava.

“Muškarac u automobilu sa sirijskim tablicama mi je prišao. Izgledao je zastrašujuće. Tražio je da kupi cvijeće. Dok sam mu ga davala, zgrabio me je za ruku. Utrčala sam u supermarket. Čekao je i onda nas je pratio, ali smo uspjeli pobjeći”, svjedoči Alyaa.

Zbog toga Alyaa više ne radi na ulici, ali njezin devetogodišnji brat Muhamed nema izbora.

Zbog neimaštine sve više djece radi

Njihova majka radi kao čistačica, ali njezina plaća nije dovoljna da prežive. Zato svako poslijepodne Muhamed prodaje cvijeće na ulicama Bejruta.

Sve više i više djece prisiljeno je na rad jer većina izbjeglica jedva preživljava.

“Kako se sredstva obitelji iscrpljuju, sve više djece šalju da rade. Neka od njih rade u vrlo teškim okolnostima i nesigurnim uvjetima”, kaže Ninette Kelly iz UN-a.

“Ovaj problem možete vidjeti na uglu gotovo svake ulice u Libanonu. Ova djeca žive teškim i opasnim životom. U opasnosti su od iskorištavanja i zlostavljanja, a mnoga od njih su emocionalno iznurena”, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Ova djeca su traumatizirana onim što su vidjeli u Siriji. Boje se otkriti identitet, iako je prošla gotovo godina dana otkako su pobjegli od nasilja.

“Bili smo u autobusu na kontrolnom punktu. Vidjeli smo kako netko ubija sve ljude tu pred nama. Vidio sam kako su poginuli”, svjedoči jedno od djece.

Traume iz Sirije, rizici u Libanonu

Te slike su im još jasne u mislima. Socijalni radnici kažu da ima mnogo djece koja ne dobivaju pomoć koja im je potrebna, a također se suočavaju s rizicima u Libanonu.

“Oni su traumatizirani od nasilja u Siriji, a u Libanonu se neka djeca suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem u područjima pretrpanim izbjeglicama”, kaže socijalna radnica Lama Jrady.

Dovoljno je da razgovorate s ovom djecom da biste shvatili kako je rat utjecao na njihove živote.

“Rat neće prestati jer ljudi ubijaju jedni druge, a onda će se svetiti. Ako čovjek izgubi brata, on će kasnije ubiti odgovornog za to”, kaže jedno dijete izbjeglica.

Sa samo deset godina, ovaj dječak ima jasnu sliku o tragediji u svojoj zemlji. “Uznemiren sam i frustriran”, kaže on.
On je dio, kako je Ujedinjeni narodi nazivaju, generacije nevinih, koji će postati trajne žrtve užasnog rata.

Izvor: Al Jazeera