Sirijska djeca svakodnevno ‘žive strah Manchestera’

Napad na Manchester dio je svakodnevnog sukoba u mnogim djelovima svijeta (Reuters)

Britanski list Independent osvrnuo se na napad u Manchesteru, koji, nažalost, nije bio jedini takav slučaj.

Oni koji oplakuju svoje poginule pridružili su se tužnim zajednicama širom svijeta koje se sastoje od miliona ljudi koji su izgubili svoje najmilije u nasilju.

Autor članka Bethan McKernan, koji živi u Libanu, navodi da su mu prijatelji poslali komentar da je “najmanje 68-ero djece poginulo u napadu oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji ove sedmice također”, i to u danima kad su 22 osobe ubijene u napadu na Manchester Arenu prošlog ponedjeljka.

Napisali su: “Ta djeca zaslužuju da im se posveti jednaka pažnja.”

McKernan smatra da je ono što Velika Britanija sada doživljava samo dio straha i zbunjenosti koja lebdi nad glavama mnogih na Bliskom istoku svakog dana.

Briga svijeta

Kad se ovi događaji dešavaju u neposrednoj blizini, onda postaju još strašniji, kaže on, te se pita koliko je ogorčenih zbog napada na Manchester pokazalo istu brigu za plač roditelja i preživjelih žrtava terorizma u ovom dijelu svijeta.

Komentira da je to neobičan tip kognitivne disonance, koji nam omogućava da brzo prelazimo preko vijesti o udaljenim sukobima i tragedijama bez emocionalne posljedice, ali ne i onih koji se javljaju bliže kući.

Autor zaključuje da treba priznati da je ono što se dogodilo u Velikoj Britaniji, zbog čega je opasnost od terorizma podignuta s ozbiljne na kritičnu razinu, dio svakodnevne borbe u mnogim dijelovima svijeta.

“Kako smo samo sretni da ne moramo brinuti o teroru u svakom trenutku našeg života”, zaključio je McKernan.

Izvor: Agencije